Szabadidő

Menyasszonyok a teljes idegösszeomlás szélén – Házasság első látásra kritika

Mulat a násznép, zokog az új asszony: nem ilyen lovat akart. Így járhat, aki valóságshowra bízza, hogy megváltozzon a családi állapota. A Házasság első látásra tudományos kísérletként kudarcnak tűnik, de tévéműsorként még mondhatunk rá igent.

Az ember társas lény, társat találni azonban nem annyira egyszerű. Ezen az alapélményen vélhetően osztozik a felnőtt populáció többsége, így a társkeresés és a házasságközvetítés vállalkozásként sem utolsó, erről biztosan hosszan tudnak mesélni a Kánya Katától a Tinderig terjedő iparág szereplői. De mi van akkor, ha sem mi magunk, sem barátaink nem járnak sikerrel, de a közvetítő vagy az applikáció is kudarcot vall? Ilyenkor úgy tűnik, nem marad más választásunk, minthogy valóságshowhoz fordulunk. Bár az eddigi statisztikák szerint a képernyőn megtalált másik fél jó, ha kitart addig, amíg lefut a stáblista, a kétségbeesés vagy éppen a szereplési vágy bizony ma is szereplőválogatásokra sodorja a hajadonokat és a facér férfiakat.

Az RTL Klubon elindult Házasság első látásra azonban többet ígér esztrádba öltött kétesélyes húsmustránál, hiszen itt diplomás pszichológusok sietnek a pártában maradt leányok segítségére, hogy tudományos alapon találják meg azt a hímnemű egyedet, akivel tökéletes párt alkothatnak. A bölcsek tanácsa oszt, szoroz, tesztel, majd dönt: az egymást nem ismerő pár pedig aláveti magát a bizarr emberkísérletnek.

Menyasszonyok a teljes idegösszeomlás szélén – Házasság első látásra kritika

Az első pár, Rita és Zoli esküvőjén a násznép mosolya azért nem mindig őszinte, sőt a páron is látható, hogy ők sem értik, miért hagyták magukat bepalizni a cserfes direct-castingos lány által. De már mindegy, a smink kész, a kamera forog, az ünnepélyes bevonulás után már a Pokorny Lia-hasonmásversenyen közönségdíjas anyakönyvvezető előtt zajlik a feszengős első randi. A boldogító igent pedig csak másodpercekkel előzi meg a bemutatkozás.

De mielőtt megtudnánk, hogy volt-e kémia a típusra kétségtelenül jól passzoló vadalmavigyorú friss házasok között a hálószobában, máris új párt ismerhetünk meg, az aranylábú tűzoltót, Balázst és a pornós hangú olaszfaló Liliant, akiknek menyegzőjén héliumos léggömbök helyettesítik az ünneplő tömeget. Köztük csak elszórva fedezhető fel egy-egy kétségbeesett idős rokon, ők rezignáltan hallgatják az anyakönyvvezetők közhelyszótárának legjavát, miközben próbálnak megfeledkezni arról a nyugtalanító tényről, hogy csemetéjük éppen egy vadidegennel köti össze az életét. Az ő esetükben a pszichológuskar vélhetően nem kalkulált a földrajzi távolsággal, hiszen az ajkai lánglovag arca belefeszül a hírbe, hogy ha a szolgálat végeztével vágyát oltaná, ahhoz a Velencei-tóhoz kell kiszállnia. Lilian igyekszik pozitívan nézni a jövőt, de ha a felvirágozott szponzorautó egy pillanatra megállna, valószínűleg szívesen felülne egy ellenkező irányba tartó távolsági buszra, nem törődve azzal, hogy menyasszonyi ruhát visel.

Menyasszonyok a teljes idegösszeomlás szélén – Házasság első látásra kritika

Ám a jól szerkesztett műsor visszaterel minket Ritához és Zolihoz, ahol már a fotózásnál érződik, hogy míg Zoli gondolatban talán már a CSOK-ot is megigényelte, Rita legszívesebben újraaktiválná a profilját az Elittárson és ezerszer bánja, hogy nem az Éjjel-Nappal Budapestbe jelentkezett inkább Csóró Lali barátnőjének szerepére.

És itt szökken szárba a reality, hiszen adott egy házas nő, akinek semmilyen terve nincs a férjével már a lakodalmán sem, miközben a saját apja is percek alatt fiává fogadta a jóravaló fickót, és a mama is neki tálalná a zúzát a levesből.

Közben Tökön-Babon át Lilian és Balázs is megérkeznek a barterszállóba, ahol várja őket a roppant empatikus lakodalmi sereglet, akik csókot követelnek. Gerjedelemmentes megúszós szájrapuszival kell beérniük. A nagyszakállú szekértő már magyarázza is a bizonyítványt kivárásról, türelemről, lassú összecsiszolódásról, de nagyobb összegekben mernénk már most fogadni, hogy Lilian és Balázs házassága nem az égben, hanem csak egy adásmenetben köttetett.

Menyasszonyok a teljes idegösszeomlás szélén – Házasság első látásra kritika

Ha már megható pillanatok nem jutnak nekünk az első adásban, legalább hódoljunk alantas realitynéző ösztöneinknek, és figyeljük Rita újabb szenvedéseit, akinek egyre durvábban kell szembesülnie azzal a ténnyel, hogy az egész násznéppel és a tudományos tanácsadó testülettel szemben egyedül maradt azzal a véleményével, hogy Zoli nem passzol hozzá.

A Házasság első látásra javára írható, hogy valódi érzéseket képes megjeleníteni, az más kérdés, hogy ezek között nincs ott a kölcsönös szerelem, sokkal inkább a kínzó lelkiismeret-furdalás, az izzadságszagú akarás, a csalódottság és a kétségbeesés. És mi jöhet még a folytatásban? Első látásra a tudományos módszer alkalmatlannak tűnik a szinglilét tartós megszüntetésére.  De ettől még tévéműsorként élvezhető és sikeres lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top