Szabadidő

Régi magyar filmek kerülhetnek ismét a mozikba

Elindult a magyar filmörökség digitális felújításának gigaprojektje. A régi magyar filmek megmentésével klasszikusok kerülhetnek ismét a mozikba.

Évente 15 klasszikus magyar film kockáról kockára történő, teljes körű restaurálását indította el az idén 60 éves Filmarchívum. “A magyar filmörökség felújítása mostantól tervezetten, éves bontásban, a Filmarchívum működésébe beépítve zajlik a Filmalap felügyelete alatt, a Magyar Filmlabor szakemberei és neves operatőrök közreműködésével. A cél az, hogy a legkiemelkedőbb magyar filmek ismét, kiváló képi és hangminőségben a moziban is a közönség elé kerüljenek” – nyilatkozta Ráduly György, a Filmarchívum vezetője.

Régi magyar filmek kerülhetnek ismét a mozikba

Mivel idén lenne 100 éves Fábri Zoltán, ezért a 2017-es program elsősorban az ő életműve köré szerveződik. Fábri 1955-ben, Törőcsik Mari és Soós Imre főszereplésével forgatott klasszikusa, a Körhinta legteljesebb verzióját például három eredeti filmanyagból állították össze az archívum filmtörténész-restaurátorai.

Ráduly szerint a film régi szépségét csak a most kezdődött digitális restaurálás tudja visszaadni, mert segítségével észrevétlenül javíthatók az eredeti kameranegatív súlyos sérülései, és egytől egyig pótolhatók a hiányzó kockák is. A Magyar Filmlabor a Körhinta technikailag legjobb változatát szkennelheti be 4K felbontásban.

2017-ben további számos nemzetközi díjas alapmű újul meg, köztük a Hannibál tanár úr (1956), az Édes Anna (1958), a Két félidő a pokolban (1961), A Pál utcai fiúk (1968), Az ötödik pecsét (1976) és Enyedi Ildikó Az én XX. századom (1989) mozifilmje is. Ugyancsak felújították a háború után újjászülető magyar filmgyártás első nagy klasszikusát, a Valahol Európábant. Radványi Géza 70 évvel ezelőtt forgatott alkotása volt az első világsikert aratott magyar film.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top