Szabadidő

A mai napon senki nem menekülhet a versek elől

Mert igazi verscunamit zúdítanak ránk a magyar költészet napja alkalmából. Maratoni versfelolvasásokkal, fényfestéssel, szavalással telefonon keresztül és könyvbemutatókkal ünnepelnek országszerte.

A költészet napját 1964 óta minden évben József Attila (1905–1937) születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból a költő Fiumei úti temetőben található nyughelyénél a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) szervezésében Földes László Hobo ad műsort József Attilára emlékezve.

Aztán idén hetedik alkalommal rendezik meg a Versmaratont a Magyar Rádió Márványtermében, ahol tizenkét órán át egymást váltva 67 kortárs költő olvassa fel verseit. Többek között Ágh István, Térey János, Lackfi János, Kukorelly Endre, Serfőző Simon vagy Mezey Katalin is olvasni fognak, a teljes névlistát itt találod meg. A versmaraton egyben Az év versei 2017 antológia élő bemutatója is, a kötetben szereplő 103 költőből 65 személyesen és többen telefonon is részt vesznek a felolvasáson.

Ugyancsak maratoni vállalásra készül a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE), ahol délutántól éjfélig megállás nélkül lesz hallható a kétszáz éve született Arany János csaknem kétszáz költeménye az SZFE hallgatóinak tolmácsolásában, az egyetem Padlás színpadán.

 A Magyar Írószövetség budapesti székházánál este a magyar irodalom és költészet múltját és az 1956-os forradalomban játszott szerepét felelevenítő, Kodály Zoltán zenéjével kísért fényfestészeti épületvetítéssel várják az érdeklődőket. 

Vidéken is versrévület lesz

Szintén maratoni versfolyammal készül a költészet napjára a békéscsabai Jókai Színház, valamint a szarvasi könyvtár is. Szegeden kora délután a Dugonics téren József Attila szobránál a költő műveit hallgathatják meg az arra járók Tóth Péter Lóránt “versvándor” tolmácsolásában.

Salgótarjánban öt “versmegállót” járhatnak be közösen az érdeklődők kedd délelőtt a Balassi Bálint Megyei Könyvtár főbejáratától indulva. Érintik a Förster Kálmán teret és a Radnóti-szobrot, és végül a Fő téri József Attila-domborműhöz érkeznek meg.

Bács-Kiskun megyében versvonat viszi az utasokat Kiskunhalasról Kiskunmajsára, útközben a kiskunhalasi József Attila irodalmi kör tagjainak szavalatait hallgathatják meg az érdeklődők, majd a Kiskunmajsára érkezőket kisvasúttal viszik a központba, a költészet napi piknikre.

 Színházjegyet kapnak versmondásért azok a nézők, akik elmondanak egy általuk választott verset a Veszprémi Petőfi Színház dolgozóiból álló néhány fős nézőközönség előtt. Szombathelyen “versfalat” állítanak, Kőszegen pedig nyolcszáz általános iskolás és középiskolás diák szavalja együtt Arany János Szondi két apródja című versét.

Michal Walczak kortárs lengyel drámaíró Homokozó című színművét mutatják be Kaj Ádám rendezésében a zalaegerszegi Keresztury művelődési központban. Az előadást követően Utassy Józsefre (1941–2010) emlékező műsort tartanak, és átadják a József Attila-díjas és Kossuth-díjas költő tiszteletére alapított díjat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top