Szabadidő

Szombattól már működnek a viharjelzők a nagy tavaknál

Mi sem bizonyítja jobban azt, hogy visszavonhatatlanul itt a tavasz, mint az, hogy beindul a viharjelző rendszer az ország nagy tavain.

Szombat hajnalban elindul a viharjelzés a magyarországi tavak partjainál. A katasztrófavédelem a Balaton, a Velencei-, a Fertő és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől szeptember végéig. 

Így működik a viharjelző rendszer: 

  • Ha egy órán belül a szél eléri a 40 kilométer/órás sebességet, automatikusan életbe lép az elsőfokú viharjelzés. Ilyenkor percenként 45, sárga fényű felvillanás jelzi a vízben és vízparton tartózkodóknak a veszélyt. Elsőfokú jelzés esetén úszni, csónakázni vagy a vízen bármilyen más sporteszközzel tartózkodni csak a parttól számított 500 méteren belül szabad.
  • Ha 60 kilométer/órás, vagy annál erősebb szél várható, másodfokú viharjelzés lép életbe. Ebben az esetben a viharjelzőlámpák percenként 90-szer villannak fel. Ilyenkor tilos úszni, fürdőzni, továbbá tilos csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni.

 

A katasztrófavédelem azt javasolja, hogy szabadidős programok tervezésénél és közben is mindig vegyük figyelembe a viharjelző rendszer figyelmeztetését, baj esetén pedig hívjuk a 112-es segélyhívó számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top