Szabadidő

Ausztriában fejet hajtottak a magyar film előtt

Till Attila Tiszta szívvel című filmje lett a legjobb játékfilm a bécsi filmfesztiválon, Tarr Béla pedig életműdíjat kapott.

Nagy eredményeket értek el a magyar rendezők a bécsi Let’s CEE Filmfesztiválon. A Magyar Nemzeti Filmalap tájékoztatása szerint Till Attila Tiszta szívvel című alkotása kapta a legjobb játékfilm díját, Tarr Bélát pedig életműdíjjal tüntették ki.

A filmfesztivál díjátadó ünnepségét szombaton este tartották a bécsi Uránia moziban. Az ötnapos mustrán 141 közép- és kelet-európai filmalkotást vetítettek az osztrák fővárosban és más helyszíneken.

A legjobb játékfilmnek járó Uránia Csillaga-díjat a Tiszta szívvel főszereplője, Fenyvesi Zoltán vette át az ünnepségen. 

A Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült, kerekesszékes bérgyilkosbandáról szóló Tiszta szívvel már a világ számos filmfesztiválján sikert aratott: Szerbiában, Luxemburgban, Amerikában, Németországban, Görögországban, Franciaországban és Egyiptomban is díjazták a szakmai zsűrik és a közönség egyaránt. Az akcióvígjáték az Oscar-díjas Saul fia című filmet gyártó Laokoon Filmgroup produkciójában készült Stalter Judit producer vezetésével – ismertette a közlemény.

A bécsi díjátadó gálán nagy hatású filmes munkássága elismeréseként Tarr Bélát életműdíjjal tüntette ki a Let’s CEE Filmfesztivál. A világhírű filmes, aki személyesen vette át a díjat, vasárnap A filmkészítés művészetéről címmel mesterkurzust tart. A rendezvényen levetítik A torinói ló című utolsó filmjét, amely számos más elismerés mellett 2011-ben a zsűri nagydíját is elnyerte a Berlinalén.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top