Szabadidő

Különleges csillagot figyeltek meg a tudósok

Fekete lyukhoz nagyon közel keringő csillagot figyeltek meg csillagászok. Kiderítették, a csillagból több tízmillió éve szökik gáz a fekete lyukba, és mostanára már tömege nagyobb részét elvesztette.

Tudósok olyan csillagot figyeltek meg a Tejútrendszerben, amely minden eddig tapasztaltnál közelebbi orbitális pályán kering egy fekete lyuk körül: egy óra alatt kétszer kerüli meg. A csillagot a NASA két űrtávcsöve, a Chandra röntgencsillagászati műhold és a NuSTAR, valamint az ausztrál kompakt hálózat segítségével sikerült megfigyelni.

Az X9-ként ismert bináris rendszer a Tejútrendszer 47 Tucanae elnevezésű fényes gömbhalmazában található, amely 14 800 fényévnyi távolságra van a Földtől.

Forrás: NASA
Az X9-es a csillagával és a fekete lyukkal – Forrás: NASA

A tudósok nagy mennyiségű oxigén jelenlétét figyelték meg a rendszerben. Emellett szerintük az X9-rendszerben minden bizonnyal egy fehér törpecsillag kering egy fekete lyuk körül, és egymástól mindössze két és félszer akkora távolságra vannak, mint amekkora a Föld és a Hold között van. “Ez a fehér törpe olyan közel van a fekete lyukhoz, hogy az anyagot von el a csillagtól, ami korongként kering a lyuk körül, mielőtt belezuhanna. Azt azonban nem gondoljuk, hogy a csillag is követi ezt a feledésbe vezető utat, meg fog maradni az orbitális pályán” – állítják a kutatók.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top