nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Készíts kokárdát otthon egyszerűen!

Készíts kokárdát otthon egyszerűen!

Te mennyire ismered a piros, fehér, zöld kokárda történetét? És azt tudod, hogyan készítheted el otthon egyszerűen? Most mindkettőben segítünk!
Avatar
NLCafé
f Ajánlom

A kokárda mint nemzeti színű kitűző a francia forradalom idején, 1789-ben tűnt fel először.  A fehér szín a monarchia, a kék és a piros pedig Párizs város színeit szimbolizálta, ezekből lett később a francia trikolór. A kokárdát a franciák a kalapjukra tűzték, jelezvén, hogy szimpatizálnak a forradalom eszméivel.

 A hagyomány szerint a Petőfi Sándor és Jókai Mór szerelmüktől, Szendrey Júliától, illetve Laborfalvi Rózától kaptak. a francia mintára készített  nemzetiszínű kokárdát az  1848–49-es forradalom és szabadságharc kezdetének estéjén. Ők és a forradalomban résztvevők valamint annak eszméivel szimpatizálók nem a kalapjukra, hanem a kabátjukra tűzték, balra, a szívük felőli oldalra, ezzel is szimbolizálva a hazaszeretetüket.

Látjátok ezt a háromszínű kokárdát itt a mellemen? Ez legyen a mai dicső nap jelvénye. Ezt viselje minden ember, ki a szabadság harcosa; ez különböztessen meg bennünket a rabszolgaság zsoldoshadától. E három szín képviseli a három szent szót: szabadság, egyenlőség, testvériség. Ezt tűzzük kebleinkre mindannyian, kikben magyar vér és szabad szellem lángol!” – mondta Jókai Mór a Bánk bán című előadáson 1848. március 15-én.

Azóta is minden évben kokárdát tűzünk a kabátunkra március 15-én, ezzel tisztelegve a forradalom emléke előtt. A kokárdát legtöbbször boltokban szerezzük be, adott esetbe stresszelünk is rajta, ha már nincs időnk venni, és nem találjuk az előző évben megvásároltat, pedig kellene például a gyerekünk iskolai ünnepségére. A kokárdát magunk is elkészíthetjük, méghozzá egyszerűen. Mutatjuk, hogyan.

Készíts kokárdát otthon egyszerűen

Kokárda készítése:

Ami kell hozzá:

  • 15 cm nemzeti színű szalag
  • Cérna
  • Biztosítótű

Oszd nagyjából 3 részre a szalagot. A középső harmadot a zöld szélénél apró le-fel öltéssel varrd végig. A varrás végén húzd össze a cérnát és a két végét varrd össze. Már rögzítheted is a kabátodra a biztosítótűvel. 

 

Civil Díj 2019 Érezted már úgy, hogy tennél – másokért, magadért, egy élhetőbb közegért –, de nincs időd, erőd, energiád, pénzed, lehetőséged? A civil szervezetek bebizonyítják, hogy van. Mindig van még egy kis hely bennünk, az időnkben arra, hogy holnap eggyel tovább lépjünk, mint ahol ma tartottunk. És hogy a mi valóban MI legyen. Hogy egymásban, közösségben is gondolkodjunk. Ha már késznek érzed magad erre, csatlakozz! Ha még nem, akkor csak higgy bennük – és szavazz rájuk! Ki legyen a Civil Díj 2019 közönségdíjasa?


Szavazok!

Megosztás Facebookon