Szabadidő

Megerősítették a budapesti orrszarvúk védelmét

Megerősítették a Budapesten élő három szélesszájú rinocérosz biztonságát, miután pár napja egy Párizs közeli állatkert egyik orrszarvúját ismeretlenek lemészárolták, majd lefűrészelték az orrszarvát.

Megdöbbenve értesült a Fővárosi Állat- és Növénykert a franciaországi Thoiry állatkertjében keddre virradó éjjel történt esetről, amelyről mi is beszámoltunk: ismeretlen tettesek betörtek az állatkertbe, és lelőtték az ott élő három szélesszájú orrszarvú egyikét, majd egyik orrszarvát lefűrészelték, és távoztak.

Az európai állatkertekben élő orrszarvúakat eddig nem fenyegették az orvvadászok. Ugyanakkor az elmúlt években több európai múzeumban is előfordult, hogy az ott őrzött orrszarvú-preparátumokról, kitömött példányokról, trófeákról loptak el orrszarvakat ismeretlen tettesek. 2011-ben néhány héten belül több német, belga, illetve egy olasz múzeumban történtek ilyen lopások, sőt ugyanebben az évben, néhány napnyi különbséggel a Magyar Természettudományi Múzeumban, a balatonedericsi Afrika Múzeumban, illetve a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban is előfordult hasonló eset.

Azért, hogy a Budapesten élő három szélesszájú orrszarvúval ne történhessen meg hasonló eset, az állatkert felülvizsgálta az állatokra leselkedő veszélyeket, és már kedden délután elrendelték a fokozott figyelmet, illetve megerősítették a biztonságtechnikai védelmet is.

A hagyományos távol-keleti gyógyászatban számos jótékony hatást tulajdonítanak a porrá őrölt orrszarvnak. Ezt ugyan a modern orvostudomány nem igazolta (annál is inkább, mert az orrszarv anyaga lényegében azonos az emberi köröm anyagával), de a hagyomány és a hiedelem olyan erős, hogy ma is jelentős a kereslet az orrszarv iránt. Egy kilogrammnyi akár tízezer dolláros nagyságrendű összegért is gazdára találhat a feketepiacon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top