Szabadidő

Boldog nőnapot! – Fizetéscsökkentés a sorsod, ha teherbe esel

Tisztázzunk valamit: nem vagyok melldöngető feminista. De "virágos nőnapra" addig nem tartok igényt, amíg év közben olyan sztorikkal találkozom, hogy egy nő fizetését azért csökkentették, mert terhes lett, vagy egy munkavállaló csak azért kapott kevesebb fizetést, a hasonló pozícióban lévő férfi kollégáihoz képest, mert nő.

A Nyitottak vagyunk 2017-es nőnapra időzített kampányában nők és férfiak, ismert emberek és cégvezetők a munkahelyi nőnapokat értelmezik újra. Saját élményeik alapján beszélnek róla, hogy mit és miért kérnének, vagy adnának inkább idén virág helyett vagy mellett, olyasvalamit, ami egész évben pozitívan hathat.

Ennyire elhanyagolt téma ez még 2017-ben is? Igen! Egy nagyon kedves tanárnő barátom üzenetét idézném nektek, amit azután kaptam, hogy a Facebookon megosztottam a Nyitottak vagyunk videóit.

Köszönöm, hogy megosztottad a Nyitottak vagyunk Nőnapos kampányát. Végigsírtam a videókat. Egész életemben küszködtem azzal, hogy alsóbbrendűnek érzetem magam a férfiaknál, mert úgy bántak velem. Ma sem szeretek tárgyalni menni az iskolám nevében bizonyos cégvezetőkkel, mert hímsoviniszták, nyíltan lenézik a nőket. Amikor egyetemi újságíróklubba jártam, mert már akkor is szerettem írni, nagyon nehéz volt a sok macsó “férfi” mellett. Ők az alázatosan meghumyászkodó, szavukat leső, önmagukat teljesen feladó lányokat szerették maguk körül. Hát én nem az a típus vagyok. Még egyszer köszönöm, Tünde.

Puskás Peti például arról beszélt, mit érzett férfiként, amikor egy várandós kolléganője fizetését azonnal csökkentették:

Árvai Péter, a Prezi alapítója a nőkben rejlő kreativitásról, a nő vezetők megítélésről beszélt:

 

Bernáth József séf virág helyett segíteni szeretné a nőket, hogy a szakácsok között, ne 20%-ban legyenek jelen a ők, míg 80%-ban a férfiak.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top