Szabadidő

Elhunyt Robert Osborne

Robert Osborne, a Turner Classic Movies házigazdájaként is ismert filmtörténész hétfőn halt meg New Yorkban.

A New York Times értesülései szerint a 84 éves Robert Osborne manhattani otthonában hunyt el. Az 1932-ben született filmtörténész már kilencéves korában beleszeretett a filmekbe, amikor édesanyjától megkapta a Modern Screen magazin egyik számát.

Annyira tetszett neki a mozgóképek világa, hogy már gyerekként minden film premierjén ott volt, és jegyzetfüzetébe minden apró részletet lejegyzett az alkotásokról.

Robert Osborne 2015-ben
Robert Osborne 2015-ben

Fiatalemberként a Rose és a Roxy színházakban dolgozott, majd a University of Washingtonon újságírást tanult. Diplomázása után a 20th Century Fox filmstúdiónál, illetve Lucille Ball és Desi Arnaz Desilu Productions nevű cégénél kezdett dolgozni.

Kisebb filmszerepeket is elvállalt, szerepelt például Alfred Hitchcock legendás Psycho című thrillerében, de Stanley Kubrick Spartacusában is feltűnt egy kisebb szerepben.

Az elmúlt 23 évben a TCM csatorna házigazdájaként dolgozott, ahol szinte tudományos részletességgel mutatta be az egyes filmeket, a szereplők és a készítők hátterét.

“Izgalomba hozta a nézőit, és újra és újra felélesztette a legnagyobb történeteket, amelyet a világ legkarizmatikusabb sztárjai játszottak el a vásznon” – mondta róla az Oscar-díjas Steven Spielberg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top