Szabadidő

Eltűnnek a kukák az erdőkből

Eltűnhetnek a kukák az erdőkből, legalább is azokból, amelyekért a Pilisi Parkerdő Zrt. felel. Az erdészek úgy látják, ahogy el tudták hozni magukkal, úgy haza is tudják vinni szemetüket a kirándulók. A kukák ürítése pluszköltséget és plusz környezetterhelést jelent.

Budapest II. kerületének honlapján jelent meg egy cikk, miszerint a Pilisi Parkerdő Zrt. lépésről lépésre felszámolná az erdei hulladékgyűjtőket, amelyek ürítése napi problémát okoz az erdészeknek. Érvelésük szerint az erdőben kirándulók az útra hozott – főként – ételek és italok maradványait, csomagolóanyagait ugyanúgy el tudják vinni magukkal az erdőből haza, mint ahogyan behozták őket a hátizsákokban.

Ha a hulladék nem maradna az erdőben, akkor nem kellene plusz üzemanyagköltségért egy erre alkalmas géppel az erdőt járni, és feleslegesen terhelni zajjal és kipufogógázzal.

A Pilisi Parkerdő Zrt. úgy döntött, hogy a lakosság és a kirándulók szemléletformáló tájékoztatása mellett lépésről lépésre felszámolják az erdei hulladékgyűjtőket, persze csak fokozatosan. Először a távolabbi, ritkán látogatott helyekről gyűjtik be a kukákat, úgy haladnak majd a látogatottabb területek felé.

Az elképzelés nemcsak a pilisi régiót érinti, mert más erdészetek is tervezik a környezetbarát program elindítását.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top