Szabadidő

Így érhetnek többet az új bankjegyek

Lassan egy hete, hogy forgalomba került az új ötezer forintos és az új kétezer forintos bankjegy. Ha kellően szerencsések vagyunk, akkor belefuthatunk egy-egy olyan példányba is, ami sokkal többet ér a gyűjtőknek, mint a rányomtatott összeg.

Bizonyára többen is kezükbe fogták már egy-egy példányát az új ötezer és az új kétezer forintos bankjegynek. Ez utóbbiról az is hamar kiderült, hogy könnyű összetéveszteni az új húszezressel. A tévesztésen felül valóban elképzelhető, hogy többet érjen egy-egy új bankjegy, mint a rányomtatott összeg.

Egy sima kétezer forintos címletű bankjegy úgy érhet akár négyezer forintot, hogy a sorozatszáma minél közelebb van a nullához. Persze nagyon kicsi az esély, hogy a kezünkbe akadjon egy ezer alatti sorszámú bankjegy, ugyanis ezek többségét a jegybank elrakja későbbre, hogy a gyűjtők megvehessék. Ettől függetlenül persze érdemes nyitott szemmel járni, mert minden bankót azért nem spájzol be az MNB.

Forrás: MNB
000-ás sorszámú MINTA bankjegyek – Forrás: MNB

Ahogyan a különböző emlékérméket, úgy az alacsony sorszámú bankjegyeket is a Pénzverő honlapján lehet megvásárolni. Találni itt húszezer forintost 29 500 forintért, vagy kétezrest 4500 forintért. A legfrissebb papírpénzekhez először az ATM-ekből, a bankokból és a postán lehet hozzájutni – tudta meg a nemzeti banktól a Pénzcentrum.

A nagy bankjegy megújítási program várhatóan 2019-ig tart majd, addigra szeretné a jegybank lecserélni az ötszázas és az ezres bankjegyeket is. A forintérmék cseréjét viszont nem látják indokoltnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top