Szabadidő

5 dolog, amit egy igazi szusirajongó soha nem tenne

Már nálunk is elég népszerű ez a japán finomság, de nem biztos, hogy tökéletesen tisztában vagyunk a szusievés szabályaival. Makimániások, figyelem: kis szusietikett következik!

1. Wasabit keverni a szójaszószba

Elhisszük, hogy szereted a csípőset, de ez nem erőspista, hogy ész nélkül öntsük mindenre. A wasabi amúgy is elég erős, könnyedén elveheti a szusi ízét, ha nem megfelelő mennyiségben adagoljuk – épp ezért soha ne kutyuljuk bele a mártogatásra használt szójaszószba.

2. Rizst mártogatni

Ha már szóba jött a szója meg a mártogatás: a szójaszósz a halhoz van, nem a rizshez. A rizs túl sokat felszív a szószból, így az szintén elnyomhatja az ízeket, ezért ügyeljünk rá, hogy csak a halra kerüljön belőle. Különben is érdemes óvatosnak lenni a szójaszószos tálkával: ne öntsük csordultig, mindig csak épp egy kevés legyen benne.

5 dolog, amit egy igazi szusirajongó soha nem tenne

 

3. Együtt enni a szusit és a gyömbért

A pácolt gyömbér azért kerül a szusi mellé a tányérra, hogy átvezessen a különböző ízek között. Elvileg mindig könnyebb, fehér húsú halakkal kell kezdeni, onnan haladunk a zsírosabb halak felé. A gyömbérnek az a funkciója, hogy “kitisztítsa” az ízlelést a különféle halak között, szóval semmiképpen se halmozzuk rá a szusira.

4. Túl bonyolult szusit enni

A szusi alapvetően nagyon egyszerű étel, épp ezért ne dőljünk be, ha valamilyen tekercsben 12 összetevőt is olvashatunk. Az igazi jó szusi egyszerűen, szakértelemmel, minőségi alapanyagokból készül.

5. Barna rizses szusit enni

Igen, láttuk a quinoás, barna rizses és mindenféle más “egészségtudatos” verziót, de a szusi az fehér rizsből, egészen pontosan szusirizsből készül, és pont – ezt még a zabkásamániás chiaguruk is kénytelenek lesznek tiszteletben tartani!

 

PureWow

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top