Szabadidő

Radioaktív vaddisznók fenyegetnek Csehországban

Európában egyre nagyobb problémát jelentenek a radioaktív vaddisznók. Szakértők szerint a sugárfertőzést egy gombafajtól kaphatták el. A radioaktív anyag ugyanakkor még a csernobili erőmű robbanásakor kerülhetett a talajba.

Csehországban egyre nagyobb gondot okoznak a vaddisznók, ugyanis többségükről kiderült, radioaktív sugárzást bocsátanak ki. Szakértők szerint az állatok egy olyan föld alatti gombafajból ehettek, amely cézium-137 izotóppal fertőzött. Ez a radioaktív anyag pedig még a csernobili atomkatasztrófa idején került a természetbe, így arra a területre is, ahol a vaddisznók tömegesen ettek a gombából.

Európában 2014 és 2016 között 614 vaddisznót vizsgáltak meg, melyek közel fele radioaktív sugárzást mutatott. Szakértők azzal nyugtatnak, a levadászott vadállatok nem kerülhetnek a tányérra, ugyanis ha kiderül a sugárfertőzés, azonnal kivonják a forgalomból – tudta meg a Bors.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top