nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Útban van Magyarországra az első gólya

Útban van Magyarországra az első gólya

Egy gólya nem csinál tavaszt. Viszont elég jól hangzik, hogy Báró már elindult Magyarországra.
NLCafé
f Ajánlom

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) pénteki tájékoztatása szerint elindult Izraelből Báró, egy jeladós fehér gólya, amely társai közül valószínűleg a legkorábban tér vissza Magyarországra minden évben. A gólya már Törökország felett repül. Fajtársai többnyire csak március végén, április elején jelennek meg magyarországi fészkeiknél, ám Báró gyakran már február végén megérkezik. A hazatérés pillanatát a nagyközönség is átélheti a madár fészkét figyelő webkamera révén.

A szakemberek egészen tavalyig nem tudták, hogy mi áll a gólya viselkedésének hátterében. 2016 tavaszán aztán sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, aminek köszönhetően kiderült, hogy Báró nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Közeledik Magyarország felé az első gólya

Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tud Báró  a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot vállalva  korábban megérkezni Magyarországra.

A legtávolabb telelő két magyar fehér gólya eközben még mindig jó hatezer kilométerrel délebbre, Mozambik és a Dél-Afrikai Köztársaság szavannáin tartózkodik.

Mindazonáltal a madarak vonulása egyetlen faj esetében sem köthető sem ősszel, sem tavasszal egy adott időponthoz. A madárvonulás mindössze egy hónapig, júliusban szünetel csak Magyarországon, mivel a legkésőbb érkező halvány gezék csak június elejénközepén érnek haza, a legkorábbi indulók pedig, például a fehér gólyák már augusztusban megkezdik az őszi vonulást.

A február azért különösen fontos a magyarországi madárállományok szempontjából, mert a hosszú távú vonulók többsége ekkor kezdi meg a végső felkészülést a hazaútra. A gyűrűzési adatokból azt is tudják a szakemberek, hogy a fecskék esetében  és gyaníthatóan a többi fajnál is  a legerősebb szuperhímek indulnak el a legkorábban, így nekik jutnak a legjobb fészkelőterületek.

Megosztás Facebookon