Szabadidő

Kiszorulnak a szállodák Barcelona fővárosából

Törvénnyel próbálja visszaadni a helyieknek Barcelonát a helyi városvezetés, miután egy rendelettel megtiltotta újabb szállodák, hotelek és apartmanok építését és nyitását a belvárosban.

Barcelona az egyik legszebb európai főváros számos látnivalóval, viszont ezek a látványosságok egy viszonylag kis területen helyezkednek el a városon belül, így a városba látogató évi 17 millió turista eloszlása erre az apró területre koncentrálódik. Ebből a megfontolásból nyitottak egymás után a hotelek és az apartmanok a Barcelona belvárosában, felverve ezzel a lakásárakat, amit a helyi lakosság már nem tudott megfizetni, és szépen lassan kiköltöztek a városrészből, helyüket újabb apartmanok foglalták el.

Ezt elégelte meg a város vezetése, és rendeletet alkotott arról, hogy tilos több szállodát, hotelt és apartmant nyitni a városban, illetve a megszűnők helyett sem lehet újakat nyitni. A szállodaszövetség egyáltalán nem ért egyet a város döntésével, szerintük az árakat nem a szállodák, hanem az Airbnb-s lakáskiadók tornázták fel az egekig. Ezekkel is szembeszáll a város, jövőre már 110 ember csak az illegális, be nem jelentett szálláshelyek felkutatásával fog foglalkozni.

Új szállodákat mostantól csak Barcelona külvárosában lehet nyitni. A rendelettől a városvezetés azt reméli, hogy megszűnik a szálláshelyek koncentráltsága, javul majd az eloszlás. 

Financial Times

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top