Szabadidő

The Crown: az eddigi legizgalmasabb sorozat II. Erzsébet életéről

Még a mai harmincasok is csak az ősz hajú II. Erzsébetet ismerik. Legtöbbünknek ő a leghosszabb ideje trónon lévő brit uralkodó, és a védelmező nagymama. Nincsenek emlékeink arról, hogy milyen volt gyermekként, hogyan zajlott a koronázása, ahogyan a Máltán töltött boldog éveiről készült felvételeket is csak a YouTube-ról ismertük eddig. A Netflix The Crown sorozata (ami vasárnap két Golden Globe-díjat is bezsebelt) végre olyan, amit talán még a királyi család tagjai is megnéznének.

Persze II. Erzsébet életéről rengeteg film készült már eddig is, de még a királyi család legnagyobb szakértői és rajongói szerint is a Netflixen debütáló The Crown sorozat az eddigi egyik leghitelesebb alkotás. Hogy mennyire ráérzett a témára a Netflix, azt az is bizonyítja, hogy az idei Golden Globe-gálán a legjobb drámasorozatért járó díjat nem a Trónok harca, hanem a  The Crown kapta, ahogyan a legjobb színésznőnek (dráma sorozatokban) járó díjat is a II. Erzsébetet megformáló Claire Foy vihette haza. A Netflix hat évadot tervez a történetből, az első már elérhető, a második pedig a hírek szerint jövő ősszel kerül majd a nézők elé.

The Crown, a sorozat, amiben minden fenséges

Ebben a sorozatban nemcsak II. Erzsébet királynő életútja lebilincselő, hanem az őt alakító színésznő, Claire Foy alakítása is. De játékban talán még őt is túlragyogja a férjét, Fülöp herceget alakító Matt Smith. Többek között neki és a Winston Churchillt megformáló John Lithgow-nak  köszönhető, hogy a The Crown sokkal több, mint egy újabb alkotás II. Erzsébetről. Egy-egy részben szinte mellékszálként találkozhatunk a királynővel, miközben a központban az egykori brit miniszterelnök áll, a játszmákat nagyon is imádó férfi, aki egyszerre fordul csökönyös államférfiként és a gondoskodó apaként az ifjú királynőhöz.

A The Crown-sorozatba számos jórészt már elfelejtett, ám valóban megtörtént magánéleti szálat, eseményt írtak bele. S honnan tudták mindezeket? Nos olyan rokonoktól, barátoktól, vagy éppen II. Erzsébet magántitkáraitól, akik a királynő 65 éves uralkodása alatt a királyi családról készült sok-sok dokumentumfilmben megszólaltak, meséltek. Ilyen például a koronázási jelenet a filmben. 1953-ban a kormány nem akarta, hogy a televízió közvetítse az eseményt, míg a királynő azt mondta, nem a kormányt, hanem őt koronázzák meg, s engedélyezte az élő közvetítést. Ám kikötötték a rendezőnek, hogy közelit nem mutathatnak Erzsébetről. Ám ő az eseményen annyira szép volt, hogy a rendező megszegte a szabályt, ezt pedig a sorozatban is felfedezhetjük.

Ugyanilyen, mára szinte elfeledett történet, ami a sorozatban nagy hangsúlyt kap, a királynő húgának, Margit hercegnőnek a szerelmi viszonya Peter Townsenddel. Habár a férfi az angliai csata hőse volt – ő lőtte le az első náci repülőt Anglia légterében –, a királyi család barátja volt, de elvált ember, ezért a kormány nem engedte, hogy a fiatal hercegnő hozzámenjen. A sorozat érzelemdúsan dolgozza fel a királynő viaskodását, hiszen testvérként húga boldogságát akarta, királynőként és az anglikán egyház fejeként azonban a kormány döntésével kellett azonosulnia. A The Crown első évadában éppen ez a kettősség van a legjobban bemutatva, az, hogy miként viaskodik Erzsébet két, az anyaság és a feleség, valamint a királynő szerepe között. S mindig az uralkodó elhivatottsága, kötelességtudata, alázatossága, a korona győz a nő, Elizabeth Windsor fölött.

The Crown: az eddigi legizgalmasabb sorozat II. Erzsébet életéről

A készítőknek Churchill karaktere mellett Fülöp herceget sikerült a legrészletesebben ábrázolniuk az első évadban. Azt eddig is tudtuk – például unokái interjúiból –, hogy a királynő férje eléggé szarkasztikus és szókimondó ember, akinek nem kell a szomszédba menni, ha viccelődésről van szó. Ezt is remekül bemutatja a sorozat, amikor az egyik afrikai ország vezetőjétől a herceg megkérdezi, hogy mégis honnan zsákmányolt olyan kitüntetéseket, amelyek neki is vannak. De bepillantást nyerhetünk annak az embernek az életébe, akit oly sokszor csak a “királynő férjeként” emlegetnek. Fülöp mindent feladott, amikor megházasodott. A The Crown soha nem látott mélységben mutatja meg azt a házasságot, ahol a férjnek örökké háttérbe kell szorulnia…

Persze aki a történelmi sorozatokban a lenyűgöző kosztümöket, a meseszép helyszíneket és az angol hidegvért szeretné látni, az sem csalódik majd a The Crownban. És akkor még a tűpontos vágásról, a tökéletes fényekről és a kiváló operatőri munkáról nem is beszéltünk. Szinte minden tökéletes benne, és ha ajánlanom kellene egy történelmi sorozatot, akkor ez lenne az, és nem a Szultána.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top