Szabadidő

Megoldódhat az űrből érkező üzenetek rejtélye

Hosszú évek óta ismertek a csillagászok körében azok a világűrből érkező különös rádiófrekvenciák, amelyek rejtélyét, úgy tűnik, végre meg tudják fejteni. Azt máris tudni lehet, hogy az "üzenetek" egy messzi-messzi galaxisból érkeznek...

A mindmáig egyetlen ismert és ismétlődő rádiókitörés helyének rejtélyét fejthetik meg a csillagászok.

A legújabb kutatási eredményeket a Nature és az Astrophysical Journal Letters folyóiratokban publikálták. A csillagászcsoport munkáját jelentősen segítette, hogy az általuk vizsgált FRB 121102 jelű gyors rádiókitörés ismétlődő jellegű. A jelenséget 2012. november 2-án Arecibóban fedezték fel, és eddig ez az egyetlen, amely nem csupán egyszeri és többé vissza nem térő jelenség, hanem rendszertelen időközönként ugyan, de újabb és újabb kitöréseket produkál.

Nos, az ismétlődő kitöréseknek köszönhetően a csillagászok bemérték a rádiókitörések kiindulási helyét. 2016 augusztusában az amerikai VLA (Karl G. Jansky Very Large Array) rádiótávcső-hálózattal először tudták megfigyelni az FRB 121102 egyik ismétlődő kitörését. Aztán ezt újabb megfigyelések követték, amellyel igazolni tudták azt a korábbi feltételezést, mely szerint a gyors rádiókitörések messze a Tejútrendszeren túlról, távoli galaxisokból erednek. 

via GIPHY

A mostani felfedezésben az a különleges, hogy most már pontosan ismerik a csillagászok az ismétlődő FRB gazdagalaxisának Földtől mért távolságát is. A távolság pontos ismerete pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy meghatározzák, mekkora teljesítménnyel sugároz a rejtélyes objektum. Az pedig a Földtől 3 milliárd fényévre található törpegalaxisból származik.

A kutatók szerint egyelőre korai volna messzemenő következtetéseket levonni, hogy valóban földönkívüliek próbálnak-e üzenni. Az intelligens lények helyett inkább azt feltételezik, hosszú időtartamú gamma-kitörések és szuperfényes szupernóvák okozhatják a rádiójeleket – írja a Csillagászat.hu.

Megfejthetik a rejtélyes üzenetek titkát

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top