nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Hány kamuhírnek dőltél be az ideiek közül?

Hány kamuhírnek dőltél be az ideiek közül?

2016 az álhírek éve volt, és bár ideje lenne már tudni, hogy még sokszor a megbízható források állításait is érdemes lehet több forrásból ellenőrizni, a tapasztalat azt mutatja, többségünk megelégszik a Facebookon sorjázó szalagcímekkel. A városi legendák hazai szakértője, az Urbanlegends.hu összegyűjtötte az idei legnépszerűbb álhíreket.
Horowitz Katalin
Horowitz Katalin
f Ajánlom

Az Urbanlegends.hu fontos és érdekes összeállításában szépen lehet követni, hogy mi foglalkoztatta az internetezőket 2016-ban. Sok tévhit és álhír a figyelem középpontjába kerülő események miatt kezdhette meg hódító útját, érdemes ezért végigböngészni a teljes listát, amelyből tematikusan emeltünk ki néhányat.

Celebhalál

Sajnos 2016-ban számos népszerű híresség, művész távozott az élők sorából. Ennek kapcsán több tévhit, mítosz, legenda és álhír is felröppent, hogy csak kettőt említsünk: a 69 éves korában elhunyt Alan Rickmanről halála után kezdett keringeni egy neki tulajdonított mondat, amely a Harry Potter-filmekben is szereplő színész J. K. Rowling műveihez fűződő viszonyáról szól. Kár, hogy valójában nem ő mondta, hanem egy 15 éves lány.

David Bowie és Lemmy Kilmister ebben a formában sosem találkoztak (Fotó: Urbanlegends.hu)
David Bowie és Lemmy Kilmister ebben a formában sosem találkoztak (Fotó: Urbanlegends.hu)

Hasonló történt a szintén 69 évesen elhunyt David Bowie esetében is, őt a tavalyi év végén meghalt Lemmy Kilmisterrel hozták össze egy fekete-fehér fotón. Bár a két legenda simán találkozhatott karrierje során, a kérdéses fotó valójában csak ügyes Photoshop-munka.

Menekültek

A menekültválság magával hozta a félelem- és gyűlöletkeltő álhíreket is, ezért mielőtt nyakon feszülő erekkel valaki megosztaná, hogy már megint mit csináltak ezek, érdemes utánajárni, hogy az adott eset valóban megtörtént-e, mivel ezen a területen nem nehéz belefutni a sokszor minden alapot nélkülöző, régi fotók mellé költött sztorikba.

Így volt ez a kölni zavargások után is, amikor felröppent a hír, hogy egy 13 éves német–orosz lányt három migráns elrabolta, és 30 órán keresztül fogva tartotta. A szenzációhajhász álhír szerint a német hatóságok megpróbálták eltussolni az ügyet, ezért csak az orosz sajtó segítségével lehet a dolgok végére járni. Mint kiderült, orosz propaganda állt a háttérben, a lány pedig valójában egy barátjánál bújt el, iskolai gondjai elől.

Szintén a menekülthelyzet miatt fellángoló érzelmek miatt lehetett hatalmas sikere egy videónak, amely nálunk Ki az igazi magyar? címen hetekig pörgött a közösségi oldalakon. A The DNA Journey című kisfilm azt mutatja be, hogy milyen titkokat rejt az emberi DNS, származásunkkal kapcsolatban. Egy dán lap azonban összeszedte a filmen látható színészek nevét, akik valójában egy ügyes PR-videóban szerepeltek.

Cuki állatok

Az internet és főleg a közösségi média imádja a cuki vagy megható állatos történeteket, amelyekben előszeretettel jelennek meg emberi tulajdonságokkal felruházott házi- vagy vadállatok. Bizonyára olvasóink közül is sokan látták a gyászoló kengurut, vagy épp a szánhúzó kutyával játszó jegesmedvét. Sajnos a természet nem mindig annyira jóságos, mint az elsőre tűnik, ezért ezeknek a híreknek is érdemes megnézni a hátterét.

Biocuccok

A megkérdőjelezhető tudományos híreket közreadó blogok az álhírek egyik legveszélyesebb műfaját űzik, ugyanis olyan tippeket-trükköket publikálnak, amelyek jó esetben csak hatástalanok, rossz esetben akár életveszélyesek is lehetnek. Idén több ilyen is volt, ezek közül azt emelnénk ki, amikor a mérgező tiszafából készült gyógyteát népszerűsítette egy oldal. Ezzel kapcsolatban még az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet is felszólalt, és arra kérte a lakosságot, hogy legyenek körültekintőek az interneten keringő praktikákkal kapcsolatban.

2016 további legnagyobb hatású kamuhíreiért érdemes felkeresni az Urbanlegends.hu oldalát, a lista hosszú és tanulságos. Kellemes ünnepeket és álhírektől mentes új évet kívánunk!

Megosztás Facebookon