Szabadidő

6 érdekesség, amit nem tudtál Sissiről

A Sissi életéről készített romantikus filmek karácsonykor minden évben kihagyhatatlan szórakozást ígérnek. Ugyanakkor számos érdekességet nem tudhatunk meg az életrajzi történetekből sem. Éppen ezért hat izgalmas információt osztunk meg Sissiről, amit talán eddig nem is tudtatok a legnépszerűbb magyar királynéról.

1. érdekesség Sissiről

Tudjátok, milyen névvel látta meg Sissi a napvilágot 1837. december 24-én Münchenben? Nos, Sissi születési neve Wittelsbach Erzsébet Amália Eugénia, németül, hiszen Németországban született pedig így hangzik: Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach. És mennyire érdekes, hogy éppen szenteste született…

2. érdekesség Sissiről

A hercegnő Miksa József bajor herceg és Mária Ludovika Vilma bajor királyi hercegnő harmadik gyermeke, nem mellesleg hét testvére született még. És ami esetében még meglepőbb, az újszülött baba pici fogacskával jött a világra. Ez pedig az akkori hagyományok szerint hatalmas szerencsét és rendkívüli pályát ígért a kislánynak.

3. érdekesség Sissiről

Sissi pontosan 16 és fél évesen házasságot kötött Ferenc Józseffel. Az esküvőt Bécsben rendezték 1854. április 24-én. Az ismerkedés is igencsak különös volt, hiszen Ferenc József feleségéül Sissi nővérét, Ilonát szánták. Aztán, amikor a lányok édesanyjuk kíséretében az udvarba utaztak, az osztrák császár, ellentmondva az anyai akaratnak, Ilona helyett Sissit választotta. Házasságukról sokat elmond, hogy később Sissi szeretőket is szerzett Ferenc Józsefnek.

4. érdekesség Sissiről

Sissi első gyermeke a házasság első évében született. Sissi alig múlt 18 éves, amikor kislánya, Zsófia 1855. március 5-én megszületett. Zsófia főhercegnő kemény akarata ellen a fiatal császárné nem sokat tehetett. A kislányt nevelőkre bízták, Sissi csak néha látogathatta meg őt. Az anyai szerepre ugyanis túl fiatalnak, így alkalmatlannak találták Sissit.

Fotók: Wiki
Fotók: Wiki

5. érdekesség Sissiről

Sissi szépsége egyre inkább kibontakozott életévei gyarapodásával. Meglepő ugyanakkor, amit sokan emlegettek róla. Sissi egyetlen szépséghibával rendelkezett, ami önbizalomhiányát jócskán erősítette, félszeggé, szótlanná tette őt egy idő után. A fiatal lány fogai meglehetősen rossz állapotúak voltak. Hogy mások ne lássák fogai állapotát, beszélgetés közben gyakran takarta el zsebkendővel a száját.

6. érdekesség Sissiről

Sissi a magyar apostoli királynéi és az osztrák császárnéi címe mellett számos más jelentős címet is viselt. Így ő volt Csehország, Lombardia és Velence, Dalmácia, Horvátország, Szlavónia, Galícia és Lodoméria, Illyria és Jeruzsálem királynéja, Ausztria főhercegnéje, Toszkána és Krakkó nagyhercegnéje, bajorországi hercegnő, Lotaringia, Salzburg, Stájerország, Karintia és Bukovina hercegnéje, Felső- és Alsó-Szilézia hercegnéje, Erdély nagyfejedelemnéje, Morvaország őrgrófnéja, Habsburg és Tirol hercegesített grófnéja is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top