Szabadidő

Magyar filmet választott az év legjobbjának egy nemzetközi lap

Nemes Jeles László filmjét, az Oscar-díjas Saul fia című drámát választotta az idei év legjobbjának a Time Out című nemzetközi magazin. Meglepetésre a Zsivány egyes című Csillagok háborúja-film nem került fel a listára.

A Saul fia ugyan 2015-ös, de ez nem zavarta a Time Out szerkesztőit, akik első helyre választották a legjobb külföldi film Oscar-díjával jutalmazott alkotást. Saját bevallásuk szerint viszont a Zsivány egyest még nem látták, amikor összeállították a legjobb 25 film listáját, amelyből a legjobb tízet soroljuk fel az alábbiakban.

1.    Saul fia

A Nemes Jeles László által rendezett film főszerepében Röhrig Géza nyújtott emlékezetes alakítást az auschwitzi haláltáborban játszódó, különleges képi világot és hangot bemutató alkotásban. A Saul fia a rendező szerint abból a szempontból újszerű az eddigiekhez képest, hogy benne a zsidóság szenvedéstörténete helyett az egyes ember története a téma.

Röhrig Géza a Saul Fiában (Fotó: Tumblr)
Röhrig Géza a Saul Fiában (Fotó: Tumblr)

2.    Spotlight

Az idei év legjobb filmjének választott dráma a Boston Globe újságíróinak munkáját mutatja be, ahogy feltárták a helyi katolikus érsekség pedofilbotrányait, amelyek alapjaiban rengették meg az egyházat. A film főbb szerepeiben Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams és Liev Schreiber láthatóak.

3.    American Honey

Egy nálunk kevésbé ismert alkotás lett a harmadik. Az American Honey Andrea Arnold road movie-ja, amely egy romantikus, de kétségtelenül kortárs bemutatása annak, hogy milyen életet élnek az Egyesült Államok fiataljai napjaink Amerikájában. A megosztó alkotást sokan az egekig magasztalják, mások szerint Arnold filmje kissé túl intenzív. A főszereplő Sasha Lane-nek ez volt az első filmszerepe, azóta azonban elárasztják a stúdiók ajánlatokkal.

4.    Musztáng

Fájdalmasan aktuális Deniz Gamze Ergüven török rendező filmje, amely 2015-ben Európai Filmdíjat kapott, idén pedig  a legjobb idegen nyelvű film Golden Globe-jára is jelölték. A dráma öt lánytestvér életét mutatja be, ahogy összeütközésbe kerülnek a szigorú török erkölcsökkel és társadalmi elvárásokkal. A film ennek ellenére nemcsak feszült jelenetekben, hanem poénokban sem szűkölködik.

5.    I, Daniel Blake

A brit Ken Loach jegyzi ezt a szívbemarkoló drámát, amelyben egy középkorú asztalos és egy egyedülálló anyuka próbálja leküzdeni a brit egészségügyi ellátórendszer nehézségeit. A valóságon alapuló realista dráma főszerepében a komikus Dave Johns nyújt emlékezetes alakítást. A film hatására egyébként Nagy-Britanniában több helyen kezdeményeztek ételosztást és egyéb jótékonysági akciókat a nehéz helyzetbe került emberek megsegítésére.

6.    Rendes fickók

Shane Black, a Halálos fegyver-filmek forgatókönyvírója Ryan Gosling és Russel Crowe segítségével újította fel a “buddy cop“-filmet, amelynek tagadhatatlanul ő az egyik létrehozója. A 70-es évek Los Angelesében játszódó krimi két főhőse közül egyik sem angyal, sőt példaképnek sem lehet nevezni őket, mivel egyrészt elég bunkók, másrészt távol állnak az akcióhős zsaruktól is, ahogy kedvesen idiótán csetlenek-botlanak egyik pofontól a másik lövöldözésig. A szatíra azonban tökéletesen működik, Blacknek tehát sikerült új életet lehelnie a porosodó műfajba.

7.    Embrace of the Serpent

Egy varázslatos road movie, amely a szó minden értelmében megutaztatja a nézőket. A két idősíkon játszódó történetben egy amazonasi törzs tagja két európai felfedezőt kalauzol a folyó mentén, egy titokzatos gyógyító növényt keresve. Az út során találkoznak a telepesek és a katolikusok pusztításával is. A Time Out szerkesztői szerint a film olyan, mintha Werner Herzog és Tarkovszkij rendezték volna pszichedelikus drogok elfogyasztása és az Apokalipszis most című dráma megnézése után.

8.    Anomalisa

Charlie Kaufman, a John Malkovich menet és az Ember a holdon forgatókönyvírója most az animáció területére merészkedett, azonban mindezt saját hamisítatlan stílusában tette. Az Anomalisa egy motivációs szónokról szól, aki egy éjszakás kalandba bonyolódik egy szállodában.

9.    A Bigger Splash

Luca Guadagnino filmje nem is annyira film, mint egy mozgó képeslap. A 2003-as Uszoda című filmre hajazó alkotásban Tilda Swinton és Ralph Fiennes nyújt emlékezetes alakítást, a főszerep azonban inkább a szicíliai tájé. A lassú drámák kedvelőinek ajánlott a megtekintése.

10.    Love & Friendship

Whit Stillman amerikai rendező Jane Austen kevésbé ismert, Lady Susan című novelláját álmodta vászonra, az eredmény pedig egy okos és szép modern dráma, amely betekintést enged Austen korának képmutató világába.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top