Szabadidő

Így még biztos nem láttad Ady Endre egyik legjobb versét!

Arany János A walesi bárdok című költeménye után egy újabb magyar klasszikusnak is elkészült a főleg fiataloknak szánt feldolgozása, amely egyben fontos társadalmi kampány része is.

Ady Endre Harc a Nagyúrral című versét dolgozta képregénybe Gáspár Tamás és az a Cserkuti Dávid, aki többek között a Piszkos Fred közbelép című egész estés animációs filmen is dolgozik.

Az alkotás a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által indított Életben maradnának nevű kampány része, amely a tüdőgyulladás megelőzhetőségére hívja fel a figyelmet. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis Ady Endre nem szifiliszben halt meg, noha igaz, hogy halála előtt már évekkel korábban elkapta a nemi betegséget. A költő azonban öt alkalommal is tüdőgyulladáson esett át, mielőtt meghalt, így valószínűsíthető, hogy inkább ez vetett véget az életének.

A Harc a Nagyúrral képregényváltozata a világszerte népszerű manga stílusból is merít, a készítők azonban olyan nagy sikerű filmek előtt is tisztelegnek alkotásukkal, mint az 1999-es Mátrix vagy az Antonio Banderas és Salma Hayek főszereplésével leforgatott Desperado.

Ady Endre versét Gáspár Tamás és Cserkuti Dávid álmodta újra (Kép: www.eletbenmaradtak.hu)
Ady Endre versét Gáspár Tamás és Cserkuti Dávid álmodta újra (Kép: www.eletbenmaradtak.hu)

Gáspár és Cserkuti ugyanis nem akartak egyszerű illusztrációt készíteni a vers mellé, eredeti értelmezést, modern interpretációt kerestek a képregény világában, amelyet a képek tanúsága szerint is sikerült megtalálniuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top