Szabadidő

JutalomJáték (X)

Nézőként szeretjük a furcsa párokat, legyenek azok civakodó szeretők, egymást ugrató zsaruk, lökött tesók, zsémbes öregurak. Egy zsémbes, sőt goromba és sokszor elviselhetetlen öregurat a JutalomJátékban is kapunk Sir Michael Gifford színészlegenda személyében, akinek a párja azonban itt nem egy másik házsártos vénember vagy egy örök rivális, hanem legújabb ápolója, az Angliába települt Dorottya.
JutalomJáték (X)

Alapvetően az ő kettősükre épül Edelényi János filmje, és a hosszú ideje külföldön élő magyar rendező tökéletes érzékkel választotta ki Sir Michael szerepére a kiváló brit Brian Coxot (a Bourne-rejtély, az X-Men 2. és a Trója), aki a valóságban éppen olyan komoly színpadi színész is a háta mögött számtalan Shakespeare-szereppel, mint a filmben Sir Michael, és aki a kritikusok egybehangzó véleménye szerint lenyűgöző alakítással mutatja meg Sir Michael jellemének összetettségét. Mert az öregedéssel és a betegséggel viaskodó színésznek igenis van szíve és nagyon is érző lelke is, Dorottyának pedig sikerül hozzá megtalálni a kulcsot. A lány, akit a mindössze 19 éves, ám ragyogóan tehetséges osztrák–magyar származású Coco König formál meg, ugyanis gyengéden, mégis határozottan és sok-sok humorral közelít Sir Michaelhöz, aki a színészi ambíciókat dédelgető, Shakespeare-rajongó, csupa tűz Dorottyában egykori önmagát látja.

JutalomJáték (X)

Kapcsolatuk persze így is szórakoztatóbbnál szórakoztatóbb, sziporkázóbbnál sziporkázóbb szópárbajok sorozata, és közben mindketten tanulnak egymástól és önmagukról: Sir Michael rádöbben, hogy – akár Lear király – mennyire szívtelen volt saját lányával, Sophiával (Emilia Fox), Dorottya pedig arra ébred rá, mennyi mindent nem tett meg annak idején haldokló apjáért. Most azonban Sir Michaelt még arra is rábeszéli, hogy menjen el személyesen átvenni a neki ítélt életműdíjat, ám épp ez adja a film egyik fő konfliktusát: Sophia úgy gondolja, Dorottya hamis reményekkel kecsegteti apját, ezért felmond neki. Sir Michael ettől viszont összeomlik, kórházba kerül, és önmagának kénytelen feltenni a hamleti kérdést: “Lenni vagy nem lenni?”

JutalomJáték (X)

Talán nem árulunk el nagy titkot, hogy végül minden jól végződik, de a JutalomJátéknak nem is a történet a lényege, hanem az életigenlés, a derű, a jellegzetes brit humor, a kiváló színészi alakítások (a Sir Michael házvezetőnőjét játszó Anna Chancellor és az idős színész sofőrjét megformáló Karl Johnson is brillíroznak, a film vége felé pedig feltűnik Sir Roger Moore!), a szemet gyönyörködtető fényképezés és a nagyszerű zene. Az igényes vígjátékok kedvelőinek semmiképpen sem szabad kihagyniuk!
 
A film október 27-től látható a mozikban az A Company Hungary forgalmazásában.

Korhatár: 12 év

Mentés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top