Szabadidő

Emmy 2016: Julia Louis-Dreyfus lett az Emmy királynője, a Trónok harca pedig új rekordot állított fel

Az úgynevezett kreatív Emmyket már korábban kiosztották, így vasárnap estére csak a nagy show-t produkáló népszerű kategóriák maradtak a tévés Oscaron, ahol Jimmy Kimmel vezetésével egy humoros és sokszor megható ceremónián az American Crime Story: Az O.J. Simpson ügy és a Trónok harca diadalmaskodott.

Igazából elég volt ránézni a még július közepén bejelentett Emmy-jelöltlistára, hogy nagyjából látni lehessen, kiknél fognak landolni az Emmyk a szeptemberi díjátadó gálán, amit a Los Angeles-i Microsoft Theaterben tartottak amerikai idő szerint vasárnap este (nálunk csak az éjjeli baglyok nézhették élőben). Számomra már a jelölések odaítélésekor furcsa volt, hogy miért épp a mostani évad kapcsán ajnározzák a legjobban a Trónok harcát, mert ha a technikai színvonalat nem számítjuk – tény, hogy a széria évről évre jobban néz ki –, messze nem ez volt az eddigi legjobb évada. Az Emmy időnként hajlamos a népszerűség alapján jutalmazni, ami azon is látszik, hogy Peter Dinklage is ott volt a jelöltek között, aki a negyedik évad vége óta gyakorlatilag végigalibizi az epizódjait, ugyanis semmi igazán izgalmas nem történik a karakterével. Most azonban legalább nem nyert, ennek ellenére a Trónok harca így is hazavitt három díjat (legjobb drámai sorozat, legjobb drámai sorozat rendezés és forgatókönyv), amivel immár 38 Emmyt tudhat magáénak az HBO szériája, eggyel felülmúlva a korábbi rekordereket.

Hiányzó újoncok az Emmy-gálán

Sajnos látszott, hogy a minisorozatokat leszámítva tavaly hiányzott az igazán áttörő debütálás a szériák terén, így inkább a régi játékosok rúghattak labdába. Az HBO Aznap éjjel című sorozata, vagy a Netflix Stranger Thingse csak nyáron, a jelöltek bejelentése után érkezett, ezért már nem rúghattak labdába, de talán jövőre. Persze vannak olyan díjak, amiket szinte ki sem lehet rángatni a jutalmazottak kezéből: Julia Louis-Dreyfus zsinórban ötödször nyert Az alelnökkel (Veep), de a köszönőbeszéde így is könnyes és megható lett, lévén két napja veszítette el édesapját, és rá emlékezett a színpadon. Az ellentétes végletből a Mr. Robot főszerepéért először jutalmazott Rami Maleket emelném ki, aki az este egyik legnagyobb ovációját kapta, és bár toronymagas esélyese volt kategóriájának, mégis úgy tűnt, mint aki alig akarja elhinni, hogy a színpadon áll. Nehezen mondható meglepőnek Jeffrey Tambor díjazása a Transparent transznemű karakteréért sem, ahogy Maggie Smith is immár harmadszor nyert a Downton Abbeyért – a házigazda Jimmy Kimmel őt kissé kikarikírozta a gálán ezért. Kevésbé volt egyértelmű Ben Mendelsohn díjazása a Bloodlineért, valamint a zseniális komika, Kate McKinnon jutalmazása a Saturday Night Live-beli szerepléseiért, bár aki ismeri őket az tudja, hogy két rendkívül tehetséges és keményen dolgozó színészről van szó.

Ezt már olvastad az Emmy-gáláról?

Revütáncosnők és bálkirálynők – a 2016-os Emmy-gála leg-leg-leg ruhái

Az igazi kaszálás

A legjobb tévéfilmnek a Sherlock különkiadásáttalálták, minden Benedict Cumberbatch-rajongó legnagyobb örömére, de az igazi kaszálás máshol történt. Ami a Trónok harca volt a nagy sorozatok között, azt az American Crime Story: Az O.J. Simpson ügy jelentette a minisorozatok esetében. Egyetlen komoly konkurenciáját, a The Night Managert állva hagyta, ugyanis az utóbbinak a rengeteg jelölés ellenére a főbb díjak közül csak a legjobb rendezésé jutott (ez kétségtelenül kijárt Susanne Biernek). A legendás pert feszült tárgyalótermi drámaként feldolgozó Az O.J. Simpson ügy valóban az elmúlt tévés évad egyik csúcsteljesítményét nyújtotta, így öt fődíja (mindent egybevetve hét díja) egyáltalán nem volt túlzás, bár feltűnő, hogy az American Crime Story nagy nevei (John Travolta, David Schwimmer…) helyett inkább a kevésbé ismert arcokat (Sarah Paulson, Sterling K. Brown, Courtney B. Vance) jutalmazták. A gálát Jimmy Kimmel a szokásos modorában, többnyire nagyszerű poénokkal felvértezve kísérte végig, és amikor ő maga jelöltként veszített az HBO-s John Oliverrel szemben legjobb showmanként, még örök ellenlábasa, Matt Damon is a színpadra lépett, hogy “megvigasztalja” őt.

A 2016-os Emmy-gála nyertesei a legfontosabb kategóriákban:

  • Legjobb drámai sorozat: Trónok harca
  • Legjobb vígjátéksorozat: Az alelnök (Veep)
  • Legjobb talkshow: John Oliver-show az elmúlt hét híreiről
  • Legjobb minisorozat: American Crime Story: Az O.J. Simpson ügy
  • Legjobb tévéfilm: Sherlock: The Abominable Bride
  • Legjobb reality/tehetségkutató: The Voice
  • Legjobb férfi főszereplő vígjátékban: Jeffrey Tambor (Transparent)
  • Legjobb női főszereplő vígjátékban: Julia Louis-Dreyfus (Az alelnök)
  • Legjobb férfi főszereplő drámában: Rami Malek (Mr. Robot)
  • Legjobb női főszereplő drámában: Tatiana Maslany (Orphan Black)
  • Legjobb férfi főszereplő minisorozatban vagy tévéfilmben: Courtney B. Vance (American Crime Story: Az O.J. Simpson ügy)
  • Legjobb női főszereplő minisorozatban vagy tévéfilmben: Sarah Paulson (American Crime Story: Az O.J. Simpson ügy)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top