Szabadidő

Csak vetkőznek, nem beszélnek a nők a mozivásznon

Egy friss kutatás lelombozó eredményeket közölt a tavaly bemutatott filmekkel kapcsolatban. A nőnemű szereplők többsége továbbra is legfeljebb biodíszletként jelenik meg a legsikeresebb alkotásokban.

A fentieket a University of Southern California kutatói állapították meg, miután elemezték a 2015-ben bemutatott filmek 4370 olyan szereplőjét, akinek nevet adtak a filmesek (vagyis a statiszták, illetve az “ember a liftben”-típusú szereplők nem kerültek be az elemzésbe).

Margot Robbie, napjaink egyik legfelkapottabb színésznője
Margot Robbie, napjaink egyik legfelkapottabb színésznője

Árulkodó már a nemi megoszlás is: a szereplők 68,6 százaléka férfi, 31,4 százaléka nő. Az összes vizsgált szereplő 73,7 százaléka fehér bőrű,. 12,2 fekete, 5,3 százalék latin-amerikai, míg 3,9 százalékuk ázsiai. A múlt év 100 legsikeresebb filmjében nem volt ázsiai főszereplő, de még főbb mellékszereplő sem, míg a filmeket jegyző 107 rendezőből 10 nem volt fehér. A nőnemű rendezők aránya is elenyésző, az összes film 92,5 százalékát férfiak jegyzik.

Hasonló eredmények születtek, amikor azt vizsgálták, hogy milyen szereplők tűnnek fel a vásznon hiányos öltözetben vagy meztelenül: a női szereplők 30,2 százalékának kellett többet megmutatnia magából, a férfiak esetében ez az arány 7,7 százalék volt.

A leginkább hátrányos helyzetű társadalmi csoport az LMBTQI-embereké: a 4370 szereplőből mindössze 32 olyat találtak a kutatók, aki nem a hagyományosnak tekintett heteronormatív körből került ki. Egyetlen olyan szereplő sem volt, aki eltérő szexuális orientációjával együtt méltónak találtatott volna főszerepre, vagy főbb mellékszerepre. Hasonló helyzetben vannak azok a szereplők is, akiknek valamilyen testi vagy szellemi fogyatékosságuk van: a vizsgált csoport csupán 2,4 százaléka ilyen, főszerep nekik sem jutott.

További cikkek szexizmusról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top