Szabadidő

Saját lánya asszisztált férje félrelépéséhez – Eleanor Roosevelt First Lady élete

Franklin D. Roosevelt amerikai elnök feleségét "a történelem First Ladyjenként" tartják számon. Öt gyerek, egy félrelépő elnökférj, és egy eltitkolt leszbikus kapcsolat – az élete tényleg regénybe illő.

Fiatalon elveszítette szüleit, majd saját gyermekét is

Eleanor 1884-ben Anna Eleanor Roosevelt néven született. Nem, nem tévedés a leánykori név, ugyanis későbbi férjéhez hasonlóan ő maga is a Roosevelt család sarja volt. Mivel szüleit kisgyermekként elveszítette, nagyanyja nevelte őt. 15 évesen Angliába küldték, ahol egy leányintézetben már tinédzserként megtanították neki, hogyan legyen független és sikeres nőként, egyedül is. A visszahúzódó lány, aki politikailag nyitott volt, szociálisan pedig nagyon érzékeny, ekkor kezdett kemény nővé érni, már akkoriban kiállt a nők és a gyermekek sorsának jobbá tétele mellett.

Saját lánya asszisztált férje félrelépéséhez – Eleanor Roosevelt First Lady élete

Eleanor apja és két öccse társaságában 1892 körül

18 évesen tért vissza New Yorkba, ekkor találkozott újra leendő férjével, Franklin Delano Roosevelttel, aki egyébként távoli rokona volt. Már kisgyermekként ismerték egymást, de szerelmük egyetemista korukban bontakozott ki. Bár nagyon különböző személyiségek voltak, rajongtak egymásért, és 1905-ös esküvőjük után gyorsan családot is alapítottak. Hat gyermekük született tíz év alatt, egyikük azonban még csecsemőként meghalt. Ez volt az első közös tragédiájuk, de nem az utolsó.

Saját lánya asszisztált férje félrelépéséhez – Eleanor Roosevelt First Lady élete

Azzal a nővel csalta meg a férje, akiben a leginkább megbízott

Eleanor Roosevelt egy évtizeden át főállású anya volt, míg férje politikai karrierje egyre feljebb ívelt. A család Washingtonba költözött, ahol Eleanor nem érezte jól magát, a fogadások, és egyéb protokollrendezvények távol álltak az ő világától. Férje azonban imádta ezt a közeget, és nem vetette meg azt sem, hogy a körülötte lévő hölgyeknek udvaroljon. De nem is állt meg csak az udvarlásnál. Mivel a házaspár sok időt töltött külön elfoglaltságaik miatt, a kötelék meglazult köztük, és hamarosan kiderült, hogy a férfi szeretőt tartott, méghozzá Eleanor fiatal titkárnője, Lucy Mercer személyében.

Saját lánya asszisztált férje félrelépéséhez – Eleanor Roosevelt First Lady élete

Lucy

Lucy elszegényedett, előkelő családból származott, tökéletesen kiismerte magát a politika világában, és mivel Eleanornak eleinte sok segítségre volt szüksége ahhoz, hogy kiigazodjon ebben a közegben, maga mellé vette a 22 éves lányt. Akkor még nem tudhatta, hogy ez az egész életére végzetes lépés volt. Lucy vágyott arra az életre, amelyet Eleanor élt, a csillogásra, a hatalomra, de ami még inkább baljóslatú volt, hogy a férjére, Franklinre is. Állítólag sokkal inkább megértette Franklin belső világát, lényét, mint Eleanor, ezért is szerette őt annyira a férfi.

Saját lánya asszisztált férje félrelépéséhez – Eleanor Roosevelt First Lady élete

Eleanor, amint rájött a viszonyra, válni akart, de a családja ezt nem tartotta jó megoldásnak, hiszen mindent Franklin politikai karrierjének vetettek alá. Franklin szintén válni akart feleségétől, és el akarta venni Lucyt, de mérlegelve, hogy mit veszíthet az egész család a válással, hajlandóak voltak egymás mellett maradni. Eleanornak egy kikötése volt, méghozzá az, hogy Franklin soha többé nem találkozhat Lucyvel. Franklin természetesen megígérte, hogy befejezi titkos viszonyát a lánnyal, de a szerelem ennél sokkal bonyolultabb természetű, mint utóbb kiderült. Akkor azonban még Lucy is úgy döntött, hogy otthagyja a nős férfit, és férjhez ment egy özvegy üzletemberhez. Így a botrányt elkerülve sikerült elsimítani házon belül a dolgokat, de a házaspár ezután már csak a közös munkában találta meg az összhangot.

Saját lánya asszisztált férje félrelépéséhez – Eleanor Roosevelt First Lady élete

Eleanor 1932 környékén

Nem örült, hogy First Lady lett

Mivel 1920-ban a nők választójogot kaptak az Egyesült Államokban, a feminista mozgalmak még inkább előre törtek, és számos asszony vállalt szerepet a politikai életben. Eleanor Roosevelt is így tett, nem is akármilyen sikerrel. Belevetette magát a munkába, hogy magánéleti válságát kiheverje. Polgári és emberi jogokért harcolt, támogatta a demokrata párt munkáját, és 1928-ra már ő volt a legismertebb nő politikus az egész országban.

Eleanor számára azért sem volt könnyű a magánéleti válságot követő időszak, mert kiderült, hogy férje paralízisben szenved, lábai lebénultak, és tolószékkel tudott csak közlekedni. Mivel Franklin a nyilvánosság előtt így nem volt hajlandó megjelenni, sok plusz teher hárult Eleanorra. A férfit 1928-ban New York kormányzójává választották, 1932-ben pedig az Egyesült Államok elnökévé. Eleanor eleinte nem örült annak, hogy First Lady lett belőle, hiszen ki nem állhatta a protokolleseményeket, ahol díszként állhatott, és mosolyoghatott mindenkire, de hamarosan rájött, hogy e szerepkörrel óriási hatalmat és lehetőséget kapott addigi tevékenységének folytatásához. Az ő fáradhatatlan munkájának és kitartásának is volt köszönhető, hogy Roosevelt volt az egyetlen a történelemben, akit négyszer is megválasztottak az Egyesült Államok elnökének.

Egy nő karjaiban találta meg az igaz szerelmet

Úgy tűnt, hogy a Roosevelt házaspárt sem gazdasági válság, sem világháború, nem tudta letarolni, legalábbis, ami a munkát illette. Más volt azonban a helyzet a magánéletben. Nemcsak kettejük mindennapjaira volt hatással a megromlott házasság és a rengeteg munka, hanem a gyermekeikére is. Az utódok ugyanis tele voltak lelki problémákkal, úgy vélték, hogy apjuk egyáltalán nem törődik velük, anyjuknak pedig fontosabbak a világ problémái, mint az övéik.

Az öt Roosevelt gyermek nem is igazán találta meg a helyét a világban felnőttként sem, ők öten összesen tizenkilencszer házasodtak.

Saját lánya asszisztált férje félrelépéséhez – Eleanor Roosevelt First Lady élete

Lorena Hickok és (balra) Eleanor

Eleanor szintén kereste a megértést a magánéletben, a kemény nő álarca mögött ugyanis érző lélek rejtőzött. Miután rájött, hogy a férje más nőt szeret, ő maga is egy bizonyos hölgyhöz kezdett vonzódni. Lorena Hickok leszbikus újságírónővel az első világháború után találkozott, és házasságának válsága után nála talált érzelmi menedéket. A kapcsolatot titkolták a botrányok elkerülése érdekében. Eleanor halála után azonban napvilágra került a két hölgy levelezése, amely arról árulkodik, hogy harminc éven át tartó, szenvedélyes szerelmi viszony volt köztük. Eleanor életrajzkutatói szerint a First Lady többek között Hickok támogatásának és bátorításának köszönhette, hogy magánéletileg össze tudta szedni magát, és hogy politikai karrierje ilyen magasságokba emelkedett.

Saját lánya asszisztált férje félrelépéseihez

Eleanor megpróbáltatásai idősebb korára sem értek véget. Franklin 63 évesen, egy hónappal a világháború vége előtt halt meg agyvérzésben. Felesége ekkor tudta meg, hogy a férfi viszonya Lucyvel két évtizedes szünet után folytatódott, a nő ugyanis ott volt Franklin halálakor is. Ráadásul a titkos találkák létrejöttéhez nemcsak az egész titkosszolgálat, hanem még Eleanor és Franklin saját lánya is asszisztált, ami mélyen megdöbbentette őt. Ezek után Eleanor elhagyta a Fehér Házat, és visszaköltözött New Yorkba. Bár a magánélete romokban hevert, ekkor is emelt fővel tudott tovább élni. Politikai pályafutását töretlenül folytatta, és nemsokára már az ENSZ nagyköveteként járta a világot.

Saját lánya asszisztált férje félrelépéséhez – Eleanor Roosevelt First Lady élete

Eleanor Roosevelt talán a mai napig a legnépszerűbb First Lady a nép körében. Truman elnök szerint “a világ First Ladyje” volt ő. Bátorságával, küzdő jellemével emberek millióinak adott reményt és mutatott jövőt. Mindezt pedig egy olyan korszakban sikerült megvalósítania, amikor a nőket még leginkább csak a konyhában ismerték el. 68 éves volt, amikor visszavonult, majd 1962-ben, 78 évesen halt meg tbc-ben. Élete során mindig úgy vélte: “Tedd azt, amit a szíved mélyén helyesnek érzel, mert úgyis bírálat fog érni. Ha megteszed, ha nem, hibáztatni fognak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top