Szabadidő

Ne csodálkozz, ha rókával futsz össze Budán!

Főleg a XI. és a XII. kerületben bukkannak fel mostanában a rókák, de szinte minden külső kerületben lehet rájuk számítani.

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban tűnnek fel rókák Budán. Láttak már rókát az Alkotás utcában, a BAH csomópontnál, lakóházak kertjében, egy alkalommal az egyik budai gimnázium kerítésén bukkant fel egy példány, hétfő reggel pedig a Budaörsi úton találták meg egy elütött róka tetemét – hívta fel rá a figyelmet az Index.

A XI. kerületi önkormányzat a portálnak úgy nyilatkozott: több bejelentést is kaptak a rókákról, első körben vadcsapdákat helyeztek ki. Az ezekkel elfogott állatokat a Buda környéki erdőkben engedik szabadon.

Ne csodálkozz, ha rókával futsz össze Budán!

Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat-és Növénykert szóvivője szerint nem kell meglepődni azon, hogy a rókák bejöttek a városba, mert a vörös róka urbanizálódó faj. Épp ezért nemcsak Budán, hanem a főváros összes külső kerületében megjelenhet.

A szakember megnyugtatott: nem kell félnünk a városba bemerészkedő rókáktól, 5-6 méternél közelebb általában nem jönnek az emberhez. Amelyik mégis megteszi, azt vagy ember nevelte, vagy pedig veszett.

Abban az esetben, ha arra gyanakszunk, hogy veszett rókát láttunk, a rendőrséget, illetve a területileg illetékes hatósági állatorvost kell értesíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top