Szabadidő

Meghalt Walter Scheel

Elhunyt Walter Scheel volt német szövetségi elnök, a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa.

Szerdán meghalt Walter Scheel volt német szövetségi elnök, a liberális német Szabad Demokrata Párt politikusa. Kilencvenhét éves volt.

Walter Scheel Solingenben született 1919-ben, érettségi után egy helyi szövetkezeti bankban tanult banküzemtant, szolgált a második világháborúban. Az FDP-be 1946-ban lépett be, a politika mellett pénzügyi tanácsadó cégével foglalkozott. Solingenből indult politikai pályafutása is, a szövetségi parlamentbe (Bundestag) 1953-ban került be, aminek 1974-ig volt a tagja.

Meghalt Walter Scheel
Walter Scheel (1919–2016)

Walter Scheel volt az egykori Nyugat-Németország első nemzetközi gazdasági együttműködésért felelős minisztere, a tisztséget 1961-től 1966-ig töltötte be Konrad Adenauer, majd Ludwig Erhard kancellár kormányában, amelyben az FDP a kisebbik koalíciós partner volt a jobboldali CDU/CSU pártszövetség mellett.

Az FDP elnöki tisztségébe 1968-ban megválasztott Scheelnek fontos szerepe volt abban, hogy a “királycsinálóként” – a Bundestagban a kormányalakításhoz a többséget biztosító kis pártként – számon tartott liberálisok az 1969-es választás után a szociáldemokrata párttal (SPD) léptek koalícióra. Willy Brandt kormányában alkancellár és külügyminiszter volt, a szövetségi elnöki tisztséget pedig 1974-től 1979-ig töltötte be.

Az elhunyt politikust méltatta Joachim Gauck szövetségi elnök, Angela Merkel kancellár, valamint a Bundestag pártjainak vezetői is.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top