Szabadidő

Újabb távol-keleti éttermet zárt be a Nébih

A főváros XIV. kerületében egy távol-keleti étteremben tartott ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a súlyos élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-higiéniai szabálytalanságok miatt az étterem működését azonnali hatállyal felfüggesztették a szakemberek, és elrendelték 135 kilogramm alapanyag, illetve félkész- és készétel megsemmisítését – közölte a hatóság.

A tájékoztatás szerint az éves terv alapján ütemezetten, laboratóriumi vizsgálatra szerettek volna élelmiszermintát venni a Nébih ellenőrei, de az elfogadhatatlan állapotok miatt a mintavétel meghiúsult, az üzletet be kellett zárni.

Az ellenőrök elképesztő állapotokra bukkantak az étteremben (Fotó: NÉBIH)
Az ellenőrök elképesztő állapotokra bukkantak az étteremben – fotó: Nébih

Az étteremben mindenhol kosz és rendetlenség volt, a raktárt lakásnak is használták. A nyomon követhetetlen alapanyagokat összevissza tárolták, a hűtendő termékek sem voltak megfelelően elkülönítve. Az alapanyagok, a helyben készült félkész- és készételek fagyasztása során sem biztosították a nyomon követhetőséget, a termékek nagy része azonosíthatatlannak bizonyult, de lejárt termékeket is találtak az ellenőrök.

Az eljárás folyamatban van, a vállalkozás több százezer forintos bírságra számíthat. Az étterem csak a hibák kijavítása, a dolgozók élelmiszer-biztonsági oktatása és a megismételt, eredményes hatósági szemle alapján nyithat újra – közölte a Nébih.

Július végén egy budapesti bevásárlóközpont egyik távol-keleti gyorséttermében végeztek ellenőrzést a hivatal munkatársai, ott is azonnali hatállyal be kellett zárni az üzletet az élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt.

További cikkek élelmiszer-biztonság témában az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top