Szabadidő

Figyelem, a film után azonnal akarsz magadnak egy kiskutyát! – Megnéztük A kis kedvencek titkos életét

Ha létezik tökéletes propagandafilm a kisállatok befogadása mellett, akkor az A kis kedvencek titkos élete, amiben a világ legcukibb háziállatai sorakoznak fel, hogy másfél óra folyamatos nevettetéssel jutalmazzanak meg bennünket azért, hogy imádjuk őket.

Gyorsan az elején leszögezném, hogy ezzel a kisállat-befogadósdival nem árt vigyázni, és nem hirtelen lelkesedésből elkövetni, mert ez nem egy új nadrág, amit nem tetszés esetén könnyedén viszünk vissza a boltba, vagy hagyjuk ott a fiókban, mert úgysem zavar sok vizet. Egy élőlényről van szó, aki igényli a szeretetet és a törődést, és ez olykor bizony kényelmetlenségekkel jár. Persze a film egyáltalán nem tukmálja ránk a házi kedvenceket,

egyszerűen csak arról van szó, hogy a Gru és Minyonok-filmeket is gyártó Illumination cég olyan mennyiségben ontja ránk másfél óra erejéig a cukiságokat, hogy kiakad a tündibündiség-mutató, és utána nagyon-nagyon vágyunk egy szőrös pajti ölelgetésére.

Figyelem, a film után azonnal akarsz magadnak egy kiskutyát! – Megnéztük A kis kedvencek titkos életét

Láthatólag nagyon ügyeltek arra, hogy minden igazi és lélekbeli gazdi megtalálja a maga kedvencét, ugyanis a film a számos kutya- és macskafajta mellett felsorakoztat még tengerimalacot, házinyulat, kanárit, malacot, sólymot (!), teknőst és még kígyókat is, akkora szereplőgárdát villantva, hogy kész csodának tűnik önmagában az is, hogy mindegyiküknek jutott egy kis játékidő. Eléggé tartottam attól, hogy ez a már-már túl színes kompánia szétesővé és kaotikussá teszi a filmet, de szerencsére nem így történt.

Figyelem, a film után azonnal akarsz magadnak egy kiskutyát! – Megnéztük A kis kedvencek titkos életét

Egyszerű, de nagyszerű ötletek

Az Illumination annak idején a Gruval robbant be az animációs filmek olyan nagyjai közé, mint a Disney (Jégvarázs, Zootropolis), a Pixar (Szenilla nyomában, Agymanók), a DreamWorks (Kung Fu Panda, Madagaszkár) és a Blue Sky (Jégkorszak-filmek), és ma már ott tart, hogy filmjei népszerűsége lassan lekörözi a konkurenciát. A sikert sokan sokáig kizárólag a minyonoknak tudták be, hiszen a kis sárga lények annyira népszerűek lettek, hogy a szereplésükkel gyakorlatilag bármit el lehetett adni a gyerekeknek, ám a cég idén duplán is rácáfol erre, mivel két minyonmentes animációs filmmel jelentkeznek.

Ezek közül az elsőt, A kis kedvencek titkos életét már a tavalyi első előzetes óta minden állatkedvelő – vagyunk néhányan – úgy várja, mintha nem lenne holnap, a másik pedig Énekelj címmel érkezik karácsonykor, és egy állatokkal teli tévés tehetségkutató történetét meséli el, és már előre zabálják a nézők. Az Illuminationnél bizonyos szempontból nagyon egyszerű receptre építenek: tudják, hogy cuki állatfigurákkal egyszerűen mindent, de mindent el lehet adni, viszont az már mindenképp a dicséretükre válik, hogy figuráikat meg tudják tölteni élettel, ráadásul olyan történetet találnak ki köréjük, amit egyetlen rövid mondatban el lehet mesélni, de az egyszerűségük nem jelenti azt, hogy ne volnának nagyszerűek. A kis kedvencek titkos élete például elsősorban arról szól, hogy mit csinálnak a házikedvenceink odahaza, amíg a gazdáik munkával, bevásárlással, szórakozással töltik az időt.

Figyelem, a film után azonnal akarsz magadnak egy kiskutyát! – Megnéztük A kis kedvencek titkos életét

Mentőcsapat az emberek földjén

Persze ez így túl egyszerű lenne, szóval van egy ennél konkrétabb történet is. Max, a hűséges terrier új lakótársat kap a menhelyről hozott Duke személyében. A két kutyus nem jön ki túl jól egymással, és amikor épp javában küzdenek a gazdi kegyeiért, a csata hevében elvesznek New York forgatagában. Mivel nyakörvüket elvesztik, így hamarosan nemcsak vérszomjas sintérek, hanem egy csapatnyi embergyűlölő csatornalakó állat is üldözni kezdi őket, akiket a gazdáik annak idején kidobtak otthonról. Ha ehhez még hozzávesszük a barátaikból összegyűlő wannabe mentőexpedíciót is, akkor már tényleg egy egész állatseregletet kapunk.

A film megkapóan mutatja be nemcsak azt, hogy milyen jól elvannak a háziállataink nélkülünk is odahaza, hanem azt is, hogy valójában ők is jókat bandáznak egymással, az pedig csak illúzió, hogy be tudjuk őket zárni: úgy közlekednek a lakások között, ahogy csak kedvük tartja, és gyakran gyűlnek össze itt-ott egy jobbféle bulira. A városban menekülős, hazatalálós történet szinte csak ürügyként szolgál arra, hogy minél többféle háziállat életébe nyerhessünk betekintést, és az alkotók ezt olyan fantáziával mutatják be, hogy a film végére sem fáradunk bele. Ilyen szereplőmennyiség mellett az már természetes, hogy nem juthat mindenkire elég idő, és ha valakit ki kell emelnem Max és Duke mellett, akkor az mindenképp Hógolyó lenne, a maffiafőnök csatornanyuszi, aki a Gyalog galopp vérnyulához hasonló harci szellemmel a cukiságát használja fegyverként.

Vicces, de nem remekmű

Népszerűségben ugyan az Illumination meséi felérnek akár a szakma csúcsát jelentő Disney- vagy Pixar-mesékhez is, a történetmesélést és az érzelmek átadását nézve azonban van még mit tanulni. A Gru filmeken edződött alkotók végtelenül profik akkor, ha nincs szükség másra, csak a nézők megnevettetésére és a pörgős akciójelenetek egymásra halmozására, de az érzelmi csúcspontokat messze nem tudják úgy visszaadni, mint a nagyok. Hőseink városbeli hazataláló-akciója inkább tét nélküli gegek szórakoztató sorozata, mint érzelmileg is megérintő történetfolyam, és nyoma sincs azoknak az emocionális csúcspontoknak és finom mondanivalónak, ami például az Agymanókat vagy a Zootropolist olyan kiemelkedővé tette. Persze, ha szigorúan csak vígjátékként tekintünk A kis kedvencek titkos életére, akkor nincs értelme belekötni, mert a célját csont nélkül teljesíti, viszont amíg olyan – szülőt és gyereket egyaránt gazdagító és elgondolkodtató – mesterművek is születnek, mint a fent említett két mese, addig a követőknek fel van adva a lecke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top