nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Meghalt Elliot Tiber, Woodstock atyja

Meghalt Elliot Tiber, Woodstock atyja

81 éves korában elhunyt Elliot Tiber, az üzletember, aki nélkül nem lett volna a woodstocki fesztivál.
Avatar
NLCafé/MTI
f Ajánlom

Elliot Tiber szerdán, egy floridai hospice-házban halt meg, miután sztrókot kapott – közölte az ügynöke. 

A Woodstock atyjának is nevezett Tiber 1935-ben New Yorkban született Elliot Teichberg néven, később szüleivel a White Lake melletti Bethelbe költözött.

A fesztivál előtt nem sokkal részt vett a New York-i Greenwich Village-i Stonewall-lázadásban. A Stonewall Inn nevű meleglokálban 1969. június 27-én tartott razzia után összecsapások törtek ki a rendőrség, illetve a letartóztatás és üldöztetés ellen védekező homoszexuálisok között. Az incidenst a melegmozgalom kezdeteként tartják számon, erre az eseményre emlékezik minden évben számos országban a Christopher Street Day, más néven a Gay Pride melegfelvonulás.

Meghalt Elliot Tiber,  Woodstock

Taking Woodstock című memoárjában Elliot arról is ír, hogy kettős életet élt: vezette szülei Bethelben lévő moteljét, és egyben a város kereskedelmi kamarájának a feje is volt, miközben szabadidejét a manhattani meleg közösségben töltötte. 

1969 nyarán a fesztivál szervezői helyszínt kerestek a koncertsorozat számára, miután Woodstockban és a közeli Wallkillben nem jártak sikerrel. Az ottani lakosok ugyanis tartottak attól, hogy hippik ezrei árasztják majd el a kis közösségeket.

Tiber engedélyt szerzett a motel és Bethel számára, hogy ott rendezhessék be a fesztivál főhadiszállását. A hely hamar kaotikussá vált, amikor százezrek érkeztek a háromnapos fesztiválra, amelyet Max Yasgur farmer birtokán tartottak. 

Tiber életrajzi könyvét 2009-ban Ang Lee filmesítette meg Woodstock a kertemben címmel, Elliotot Demetri Martin, Yasgurt Eugene Levy alakította. Tiber két további könyvet írt, az egyikben a Woodstock előtti, belsőépítészként töltött éveit, a másikban Andre Ernotte belga filmeshez fűződő kapcsolatát mutatja be. 

Woodstock után nem sokkal Tiber elköltözött Bethelből, Ernottéval közösen dolgozott a Rue Haute című filmen. 1976-ban Belgium ezzel a drámával nevezett a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjra.

Megosztás Facebookon