Szabadidő

Emberi madárijesztőket keresnek: önkéntes ürgeőrök jelentkezését várják Túrkevén

A Bors értesülései szerint a Nagykunság területén vészesen lecsökkent az ürgék száma, ezért most önkénteseket keresnek az újratelepített populáció védelmére.

A Nimfea Természetvédelmi Egyesület (NTE) két helyre keres ürgeőröket, Túrkeve külterületére – írja a Bors Online. Az 1982-ben védetté nyilvánított rágcsálók természetes ellenségei a ragadozó madarak, de egy időben a bundájuk és a húsuk miatt az emberek is vadásztak rájuk.

Emberi madárijesztőket keresnek: önkéntes ürgeőrök jelentkezését várják Túrkevén

Molnár Géza, a NTE programvezetője a Borsnak elmondta, az ürgék elszaporítására azért is van szükség, hogy a szintén fokozottan védett madarak – kerecsensólymok és parlagi sasok – táplálékát biztosítani tudják. Az ürgeőröknek 24 órában egy-egy 50×50 méteres területen kell “járőrözniük”, hogy a ragadozó madarakat jelenlétükkel elriasszák.

A programvezető szerint húsz napra van szükség, amíg az újonnan érkezett ürgék kiismerik a területet, ezután már képesek lesznek megvédeni magukat a ragadozóktól.

További cikkek védett állatokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top