nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Egy horvát városban megbüntetnek, ha fürdőruhában sétálsz

Egy horvát városban megbüntetnek, ha fürdőruhában sétálsz

Dubrovnik vezetése úgy döntött, a történelmi belvárosból kiűzik a fürdőruhás és félmeztelen turistákat. Aki szabály szeg, negyvenezres büntetésre számíthat.
Avatar
NLC/MTI
f Ajánlom

Pénzbírsággal sújtják a jövőben azokat, akik nem öltöznek megfelelően Dubrovnik történelmi belvárosában: a fürdőruha vagy a meztelen felsőtest kizárt.

Az óváros bejáratánál a jövőben táblák fogják figyelmeztetni a turistákat, hogy felső vagy alsó ruházat nélkül, fürdőruhában nem sétálhatnak többé a történelmi városban, különben 1000 kuna (41 ezer forint) bírságra vagy 500 kuna (több mint 20 ezer forint) helyszíni bírságra számíthatnak. A rendet önkormányzati ellenőrök felügyelik majd, és a büntetéseket is ők hajtják be. 

Zeljko Raguz polgármester-helyettes a Slobodna Dalmacija című horvát napilapnak adott nyilatkozatában kedden elmondta: ami a “meztelenkedést” illeti, már korábban is szó volt arról, hogy valamilyen módon rá kellene kényszeríteni a turistákat, hogy rendes öltözékben sétáljanak a város központjában. 

“Ha a múzeumokba és a templomokba nem lehet belépni megfelelő öltözék nélkül – márpedig Dubrovnik belvárosa egyfajta múzeumnak számít –, akkor szerintünk az sem illendő, hogy Dubrovnik legszélesebb és legismertebb utcáján, a Stradunon félmeztelenül sétáljanak az emberek” – mondta.

A turisták hiányos öltözéke miatt korábban már több helyi lakos és az egyház is panaszkodott. A plébánosok és a papok eddig nem tehettek mást, mint megkérték az apátságokba és templomokba látogató turistákat, hogy vagy öltözzenek fel rendesen, vagy menjenek ki.

A városi vezetésnél akkor telt be a pohár, amikor június végén két külföldi turista minden gond nélkül anyaszült meztelenül sétált végig a történelmi városmagon, és megúszta büntetés nélkül, annak ellenére, hogy ruha nélkül mutatkozni a közrend és köznyugalom megsértésének, büntetendő cselekménynek számít. 

A városi tanács tavaly a Trónok harca híres pucér jelenetének leforgatásához sem járult hozzá Dubrovnik belvárosában, amikor Lena Headey, azaz a filmbéli Cersei anyakirálynő anyaszült meztelenül sétált végig Királyváron a tömlöcétől egészen a palotáig. A filmesek kénytelenek voltak másként megoldani a meztelenséget.

Ha nem jársz épp Dubrovnik belvárosában, akkor így válassz fürdőruhát:

Megosztás Facebookon