Szabadidő

Pokémonozol? 30 napod van megmenteni magad!

Az okostelefonos játék legtöbb felhasználója valószínűleg egyetlen kattintással elfogadta a felhasználás feltételeit. Nos, aki így tett, az egyrészt hozzáférést adott rengeteg adatához, másrészt mindenféle jogorvoslati lehetőségéről lemondott. Kivéve, ha küld egy emailt amelyben jelzi, hogy mégsem szeretné, ha ez történne. Mutatjuk, mi a teendő!

A Pokémon Go futótűzként szántotta be a bolygót és annyi embert mozgatott meg, hogy a Nintendo – amely a Pokémon-márka egyik tulajdonosa is – értéke mára meghaladta a Sonyét. Igen, azét a Sonyét, amely érdekelt videojátékokban, mozifilmekben, de digitális eszközök, például laptopok gyártásában is.

A Pokémon Go telepítését követően a játékosnak el kell fogadnia a felhasználói feltételeket (End-user License Agreement – EULA), ezzel pedig lemond arról, hogy jogi úton léphessen fel a játék gyártója, a Niantic ellen – vagyis ennél lényegesen bonyolultabb jogi mocsárba veti bele magát, de a lényeg, hogy gyakorlatilag a fejlesztő kezébe adja a későbbi esetleges jogi vitákban az aduászt.

Egy hét alatt az egész bolygót meghódította a Pokémon Go (Fotó: Tumblr)
Egy hét alatt az egész bolygót meghódította a Pokémon Go (Fotó: Tumblr)

Nem a Pokémon Go az első olyan online játék vagy szolgáltatás, amely a telepítés, illetve a használat fejében ezt követeli a felhasználóktól: ilyen a Google Fiber, illetve például a Magyarországon is egyre népszerűbb szállásmegosztó alkalmazás, az Airbnb. De az Egyesült Államokban például az egészségügyben is egyre gyakoribb ez az aggasztó gyakorlat: a magánorvosoknál, magánfogorvosoknál egyre gyakrabban fordul elő, hogy a betegeknek le kell mondani a későbbi jogorvoslati lehetőségekről a kezelésért cserébe.

A Pokémon Go esetében a fejlesztő Niantic Labs azt foglalta az EULA-ba, hogy a felhasználó lényegében soha nem indíthat pert a cég ellen, de nem is csatlakozhat másokhoz, akik jogi úton szeretnének érvényt szerezni igazuknak a céggel szemben. Ez azt jelenti, hogy például, ha a jövőben valaki feltörné a Pokémon Gót és a felhasználói adatokat nyilvánosságra hozná, a játékosoknak semmilyen eszközük nem lenne fellépni a vállalat ellen.

Telepítettem a Pokémon Gót, végem van?

Szerencsére a virtuális állatkák gyűjtögetését lehetővé tévő alkalmazás felhasználói számára létezik kiút. Mindössze annyi a teendő, hogy a telepítéstől számított 30 napon belül küldeni kell egy e-mailt a Nianticnak, a termsofservice@nianticlabs.com címre, a tárgyba pedig a következőt kell írni: “Arbitration Opt-out Notice“. A levél szövege lehet bármi, de a lényeg, hogy tartalmazza a következő angol nyelvű mondatot: “a clear declaration that you are opting out of the arbitration clause in the Pokémon Go terms of service.”

További cikkek a Pokémon Góról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top