Szabadidő

Mészáros Márta kapta a Pulai Filmfesztivál életműdíját

Újabb csodás magyar sikernek örvendezhetünk. Mészáros Márta filmrendező és forgatókönyvíró veheti át a Pulai Filmfesztivál életműdíját, az Arany Arénát. Sőt ő nyitja meg a nívós rendezvényt is.

A kitüntetést a Pulai Játékfilmfesztivál művészeti tanácsa adja át Mészáros Mártának július 9-én, szombaton, amelyet követően a magyar filmrendezőnő ünnepélyesen megnyitja a rendezvényt.

A szervezők a díjjal és az idei programmal azon női filmrendezők és alkotók előtt is tisztelegnek, akik nagymértékben hozzájárultak a világ filmművészetéhez. A versenyprogramban szereplő alkotások felét nők jegyzik, és Nők az európai és a horvát filmben címmel kerekasztal-beszélgetést is szerveznek.

Mészáros Márta történelmet írt, hiszen ő az első nő Magyarországon, aki filmet rendezhetett. Első alkotása az Eltávozott nap 1968-ban. A nőiség és a női életsors ábrázolása Mészáros Márta filmjeinek egyik legjellegzetesebb vonása, melyet számos fesztiváldíjas játékfilmje bizonyít.

Ő volt az első nő, aki a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon 1975-ben Arany Medve-díjat kapott Örökbefogadás című filmjéért, majd a feminista mozgalom vezető alakjává vált. Ezt követően is számos rangos filmfesztiválon nyert filmjeiért díjakat. A Kilenc hónap című filmjéért Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon 1977-ben FIPRESCI-díjat kapott, a Napló gyermekeimnek pedig 1984-ben a cannes-i seregszemle zsűrijének nagydíját söpörte be.

A 63. Pulai Filmfesztiválon Mészáros Márta öt filmjét vetítik. Így a horvátországi közönség láthatja az Örökbefogadás, a Napló gyermekeimnek, a Napló szerelmeimnek, a Napló apámnak, anyámnak és a Temetetlen halott című nagy sikerű filmeket.

Játssz velünk, és nyerj jegyeket a KULTKIKÖTŐ előadásaira! Kapcsolódj ki Hernádi Judit zenés estjén, vagy nevess egy jót a Mr. és Mrs. című komédián Pindroch Csaba és Verebes Linda előadásában!
 
Mészáros Márta kapta a Pulai Filmfesztivál életműdíját

A fesztiválon, amelyet 1954-ben rendeztek meg először, 2001-től szerepelnek külföldi filmek. Az eseményt a The Guardian néhány éve Európa három leglátványosabb szabadtéri fesztiválja közé sorolta. A vetítések színhelyéül szolgáló, az első századból származó római aréna a világ legnagyobb szabadtéri mozija.

Az idei filmfesztivál július 16-ig tart. Egy hét alatt a nemzetközi filmfesztiválok legjobb alkotásait vetítik az ötezer nézőt befogadó arénában és más helyszíneken a városban. A versenyre 105 alkotást neveztek, köztük  31 játékfilmet, 52 rövidfilmet és 22 vizsgafilmet.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top