Szabadidő

Így mentheted meg a házi kedvencedet gyilkos hőségtől

Te tudod, hogyan gondoskodj állataidról a nyári hőségben? A nyári kánikula nemcsak az embereket, hanem az állatokat is megviseli.

A hőségben háziállatainkra is kell figyelnünk. Óvjuk őket a tűző naptól és folyamatosan biztosítsunk számukra friss ivóvizet. A NÉBIH összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat. A Délmagyar cikke szerint ha a hőmérséklet 30 °C fölé megy, fennáll annak a veszélye, hogy a kutyák hőgutát kaphatnak, ami tüdőödémához vagy a szívizomzat és a központi idegrendszer károsodásához, végső esetben pedig az állat elpusztulásához vezethet.

Először az állatok ijedt tekintetűek lesznek, később izgatottak, nyálzanak, esetleg hánynak, végül tudatvesztés és ájulás is bekövetkezhet. Ha a fenti tünetek jelentkeznek, az állatot árnyékba kell helyezni és lehűteni. Itassunk velük bő vizet, locsoljuk le őket óvatosan.

Ezeket tedd meg a kedvencedért:

  • Soha ne hagyjuk kedvencünket a tűző napon kikötve vagy kocsiba zárva! Még árnyékban álló autóban sem!
  • Kánikulában ne futtassuk kutyánkat, sétálni is csak a kora reggeli és esti órákban vigyük!
    A szívbeteg és az idős kutyákra különös gondot kell fordítanunk, hiszen ők érzékenyebbek a melegre.
  • Ha a kertben, szabadon tartjuk kutyánkat, mindig legyen számára árnyékos, hűvös hely, ahol a hőség elől menedéket talál.
  • Mindig legyen előtte friss ivóvíz!
  • A nagy melegben a kutyák étvágya is lecsökken, ezért etetni kisebb mennyiségben, több részletben, inkább az esti és a reggeli órákban célszerű.
  • A dús, hosszú szőrű kutyák szőrét érdemes nyárra rövidre nyírni, így könnyebben átvészelik a meleg időszakot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top