Szabadidő

Így néznek ki most az idén harmincéves A bolygó neve: Halál szereplői

Idén harminc éve, hogy Ripley és a kommandósok leszálltak az LV-426 nevű bolygóra, hogy túlélő telepesek után kutassanak, és egy gyilkos fajjal találták szembe magukat. A bolygó neve: Halál fénye semmit sem kopott az eltelt időben. Vajon mi történt a film sztárjaival?

Ellen Ripley (Sigourney Weaver)

Így néznek ki most az idén harmincéves A bolygó neve: Halál szereplői

A modern akcióhősnők prototípusa ugyan már az első Alien-filmben megjelent, de ott leginkább csak a túléléséért küzdött. A folytatásban azonban már a kezébe veszi az irányítást, kommandósokat vezet, és amikor a helyzet úgy hozza, egymaga ereszkedik alá a lifttel a pokolnak is megfelelő királynő-fészekbe, hogy szembeszálljon egy másik, elég makacs anyukával. Sigourney Weaver a nyolcvanas évek egyik legnagyobb női sztárja volt, és az Alien-filmeket leszámítva sosem skatulyázták be az akcióhős szerepkörbe. Sigourney Weaver karrierjében a Szellemirtók és A dolgozó lány is hatalmas sikernek bizonyult, utóbbiért ráadásul Oscarra is jelölték, ahogy az Aliensért és a Gorillák a ködben című drámájáért is. A kilencvenes években szép lassan kiderült, hogy túl karakteres jelenség ahhoz, hogy gigászi sztár legyen, és inkább átvedlett karakterszínészbe. Idén ősszel az A Monster Calls című filmben furcsa lesz például őt nagymamaként látni. Jelenleg nagyban készül az egyszerre forgó Avatar 2-3-4-re, ráadásul úgy hírlik, kész visszatérni Ellen Ripleyként is egy új Alien filmben, de ehhez még el kell telnie pár évnek, most ugyanis a stúdiónál az előzményfilmekre koncentrálnak. 1984 óta házas, és a férjével van egy 26 éves lányuk, Charlotte.

Newt (Carrie Henn)

Így néznek ki most az idén harmincéves A bolygó neve: Halál szereplői

Nehéz elhinni, de A bolygó neve: Halál tündéri, szőke kislánya idén töltötte be a negyvenedik életévét. Az akkoriban épp Angliában élő amerikai kislány úgy kapta meg a castingon Newt szerepét, hogy semmilyen színészi tapasztalattal nem rendelkezett, még iskolai darabban sem játszott. Hiába jött a siker, Henn nem élvezte annyira a színészkedést, hogy a szakmában képzelje el a jövőjét. Inkább a tanulásra koncentrált, és felnőttként tanárnő lett belőle. Az Alien 3-ból is kiírták a figuráját, tehát a sorozatban többé nem volt rá szükség. Régóta férjnél van, a házasságából egy gyermeke született, és bár nem hiányzik neki a színészkedés, azt mondta, hogy Quentin Tarantino kedvéért bármikor visszatérne. Harminc év szünet után idén egy kis költségvetésű sci-fiben, a Tribornban vállalt szerepet.

Hicks tizedes (Michael Biehn)

Így néznek ki most az idén harmincéves A bolygó neve: Halál szereplői

A nyolcvanas években James Cameron mindent megtett azért, hogy egyik kedvenc színészéből, Michael Biehnből sztárt faragjon. Fontos szerepet adott neki a Terminátorban, A bolygó neve: Halálban és A mélység titkában is, azonban Biehn a Cameronon kívüli Hollywooddal nem találta meg az összhangot, és gyenge szerepválasztások sorával írta ki magát a fősodorból. Arra azonban kétségtelenül jó volt ez a néhány emlékezetes alakítás, hogy Biehn azóta is megél a színészkedésből és a B-kategóriás akciófilmekből és horrorokból. Néhány fellángolása (A szikla, Tombstone…) azért akadt, de ez kevés volt ahhoz, hogy nagyobb népszerűségre tegyen szert. A magánélete szintén kalandosnak bizonyult. 1980 óta háromszor házasodott, és a házasságaiból összesen öt gyermeke született. Jelenlegi felesége és ötödik gyermekének anyja, Jennifer Blanc szintén színésznőként dolgozik.

Burke (Paul Reiser)

Így néznek ki most az idén harmincéves A bolygó neve: Halál szereplői

Az igazán jó horrorok egyik nagy tanulsága, hogy az ember sokszor rémisztőbben tud viselkedni a szörnyeknél, és ezt bizonyítja a Weyland-Yutani társaság egyik képviselője, Burke is, aki örömmel feláldozna néhány embert a csapatából azért, hogy néhány idegent hazacsempésszen az űrhajón. A figurát alakító Paul Reisert alkatából adódóan elsősorban karakterszínészként alkalmazta Hollywood (a magyar mozikban utoljára a csodálatos Whiplashben láthattuk a főhős apukájaként), és a kilencvenes években igen népszerű volt a tévében a Helen Hunttal közös sorozata, a Megőrülök érted apropóján, ami hét évadon át futott. 1988 óta házas, feleségével két fiuk született. Szabadidejében könyveket ír, többek között az apasága is megihlette, és egy komplett kötetet szánt a szülővé válás szórakoztató leírásának.

Bishop (Lance Henriksen)

Így néznek ki most az idén harmincéves A bolygó neve: Halál szereplői

Ahhoz képest, hogy Lance Henriksen karrierje főképp rosszfiúk és kemény csávók megformálására épül, az Aliensben olyan természetességgel játssza el a világ legbarátságosabb és legempatikusabb androidját, mintha erre született volna. A Terminátorban James Cameron kis híján neki adta a gyilkos robot szerepét, és az ottani lehetőség elmaradásáért az Aliensszel kárpótolta a az ujjak közötti késszurkálásban is otthonosan mozgó színészt. Henriksen az egyik legszorgalmasabb színész a filmiparban, alig van olyan év, amikor ne szerepelne minimum fél tucat filmben. Persze a mennyiség az ő esetében is a minőség rovására megy. A csúcson a kilencvenes években volt, amikor megkapta a főszerepet a Millenium című misztikus sorozatban, és akkor még olyan nagyszabású filmekbe hívták, mint a Gyorsabb a halálnál, a Tökéletes célpont vagy a Halott ember. Kétszer házasodott, mindkét házasságából egy gyermeke született. Képzőművészként legalább annyira sikeres, mint színészként: saját készítésű kerámiái kifejezetten keresettek a piacon.

Olvasnál még arról, mi történt a régi kedvenceiddel?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top