Szabadidő

Hiába a törvény, rengeteg kutya szenved láncon

Bár év eleje óta tilos kutyát láncon tartani, nem csökkent a kötélvégen élő ebek száma. Pedig pokoli élete van a láncon tartott kutyának.

Mivel a jogszabálynak nincs visszatartó ereje, jelenleg is csak a gazda eszén, emberségén múlik, elengedi-e a láncról a kutyáját

A kormányrendelet ugyan előírja, hogy tilos a kistestű ebeket 10 négyzetméternél, a közepes testű ebeket 15 négyzetméternél, a nagytestű kutyákat 20 négyzetméternél kisebb területen tartósan elhelyezni, mégsem nőtt meg azoknak az eljárásoknak a száma, amelyeket a láncon tartás miatt indítottak.

Seres Zoltán az Orpheus Állatvédő Egyesület napi tapasztalataira hivatkozva azt mondta a Híradó.hu-nak, nem látni az országban, hogy megszaporodtak volna a kennelek vagy a nagyméretű vezérdrótos láncok. Utóbbi azt a megoldást jelenti, amikor a kifeszített huzalon több tíz méter hosszú lánc csúszik, így a kutya viszonylag szabadon mozoghat.

Czerny Róbert állatvédelmi jogász szerint a jogszabálynak egyelőre nincsenek érzékelhető következményei, az önkormányzati jegyzők – elsőfokú állatvédelmi hatóságként – nagyon óvatosan kezelik a kérdést. Hangsúlyozta, bár néhány bejelentés érkezhetett, nem tudni a kutyák láncon tartásával kapcsolatos jogerősen lezárt ügyekről.

A tartós kikötés biztos jele, ha egy láncra fűzött ebet nem lehet megközelíteni, őrjöng, azonnal rátámad az idegenre, még ha a gazdája ott is van. Ennek magyarázata, hogy az állat védi a területét, azt a pár négyzetmétert, amin az addigi életét töltötte. Biztos jel a kutya nyakán látható kidörzsölődés, sőt az is előfordul, hogy a nyakörv mély sebet vág a leláncolt állat húsába.

Pár példa, hogy miért vétek kikötni a kutyákat:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top