Szabadidő

Így lopják el a netbankolók pénzét

Újabb számítógépes kártevők jelentek meg. Vigyázz, már a mobilod sincs biztonságban!

Csendben kémkednek utánunk a legújabb számítógépes vírusok, így csak rendszeres víruskereséssel buktathatók le. Petrányi-Széll András, a G Data biztonsági szakértője szerint jobb megelőzni a bajt néhány alapvető szabály betartásával:

  • Ne kattintsunk olyan e-mailben lévő linkre, ami a bankfiókunk oldalára visz, hanem mi magunk gépeljük azt be a böngészőbe. Elképzelhető ugyanis, hogy a levél csalóktól jött, akik egy a bankunk oldalára hasonló honlapra irányítanak minket, ahol gyanútlanul megadjuk azonosítónkat és jelszavunkat is.
  • Ha tehetjük, mindig csak saját eszközt használjunk banki ügyeink intézéséhez. Nem garantálja semmi, hogy a munkahelyi, a netkávézós vagy a szomszéd srác gépe nem fertőzött.
  • Vigyázni kell a csábító, jelszóval nem védett, tehát nem biztonságos és titkosított wifi-hálózatok használatával is.
  • Már az SMS-ben kapott biztonsági kódok sem jelenthetik a teljes biztonságot, ugyanis már mobilra is léteznek olyan “trójai” vírusok, melyekkel a bűnözők elfogják üzeneteinket, és az abban küldött kóddal teljes kontrollt szerezhetnek a bankfiókunk felett.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top