Szabadidő

Ferenc József hiányzó fejétől a Tenkes kapitányáig – 120 éves a magyar film

Több jubileumot is ünnepel idén a magyar filmművészet. Az első filmet, mely a millennium alkalmából készült éppen 120 éve, 1896-ban forgatták. 115 éve mutatták be az első magyar filmet, 85 éve, 1931. április 29-én kezdődött meg a magyar hangosfilmgyártás, és 65 éves lett az első magyar rajzfilm is.

Az első felvétel – Lemaradt Ferenc József feje

Az első magyarországi felvételt a Sziklay testvérek, Arnold és Zsigmond készítették, a Lumière-gyár egyik technikusával, Thermmel 1896-ban, a millennium apropóján, ezt azonban sosem láthatta a nagyérdemű, mert a képekről lemaradt az ünnepségeket megnyitó Ferenc József feje. Azt azonban már igen, amint az arisztokraták hintói megérkeznek a millenniumi ünnepségek megnyitójára. Ugyanebben az esztendőben készült egy felvétel a Lánchíd hídfőjénél, a sétáló embereken kívül az látható rajta, amint a szekerek ráhajtanak a hídra. Ezt a filmet először szabadban, a Váci utcán vetítették le.

Az első magyar film – A tánc

1901. április 30-án vetítették le az Uránia Tudományos Színház előadásának illusztrációjaként. A filmben a kor nagy sztárjai, Blaha Lujza, Fedák Sári, Márkus Emília és Hegedűs Gyula, valamint az Operaház balerinái szerepeltek. A 18 jelenetből álló mű a tánc történetét mutatja be a görög táncoktól a csárdásig. Márkus Emília Salome-táncát kétszer kellett felvenni, mert a szalag elégett, ami akkoriban nem volt olcsó mulatság. Amúgy az igen hosszúnak számító, 500 méteres filmtekercs nem maradt fenn, ma csak a sajtóban megjelent képeket ismerjük.

120 éves a magyar film - Lánchíd hídfőjénél sétáló emberek volt a szereplők

Az első teljes estés mozi – Ma és holnap

1912-ben került a mozikba az első teljes estés magyar film, Kertész Mihály Ma és holnap című alkotása. Négy évvel később, Ferenc József halálának évében készült el Jókai Mór Mire megvénülünk című regényének filmváltozata, melynek hosszúsága már elérte a mai filmekét.

A Leányfurfang forgatásán. Balról: Kertész Mihály, Mészáros Alajos, Berky Lili, Bécsi József operatőr, Berky Kató és Ihász Aladár
A Leányfurfang forgatásán. Balról: Kertész Mihály, Mészáros Alajos, Berky Lili, Bécsi József operatőr, Berky Kató és Ihász Aladár

Az első reklámfilm – Egy divatrevü

Ma már elképzelhetetlen, hogy a híradóba bekerüljön egy hosszabb divatrevü, de 1925-ben ez lehetséges volt. Akkor vetítették az első magyar reklámfilmet, mely a Magyar Filmiroda Részvénytársaság gyártásában készült Magyar Híradók egyikébe. Sokan meglepődtek a mozikban 1925 januárjában, amikor a politikai hírek között megjelent önálló egységként, de még nem reklám felirattal a Reiter-cég divatrevüje.

120 éves a magyar film - Lánchíd hídfőjénél sétáló emberek volt a szereplők

Az első beszélő mű – Noé bárkája

Az Egyesült Államokban 1927-ben mutatták be az első hangos filmet, s két év múlva már a hazai alkotások is megszólaltak: 1929-ben Kertész Mihály magyar nyelven készített hangos beköszöntőt Noé bárkája című filmjéhez. A következő évben magyar nótákat hallhattak a mozilátogatók Gaál Béla Csak egy kislány van a világon című alkotásában.

Az első hangosfilm – A kék bálvány

1931. április 29-e jelentős dátum a magyar filmművészet történetében, ekkor kezdődött meg Budapesten, a Corvin filmgyár Gyarmat utcai telepén az első hangosfilm gyártása. A kék bálványt 1931. szeptember 25-én mutatták be Jávor Pál főszereplésével. A mű egy birtokát elvesztő, kétségbeesésében Amerikába kivándorló, majd egy szerencsés fordulattal hazatérő báró történetét mesélte el, és sem a kritikusoknak, sem a nézőknek nem tetszett. Az igazi áttörést csak a második magyar hangosfilm, a Hyppolit, a lakáj hozta meg Kabos Gyula és Csortos Gyula máig legendás alakításával.

Az első színezett film – A beszélő köntös

1941-ben csak kipróbálták a színes filmtechnikát is idehaza, Radványi Géza A beszélő köntös című alkotása nem színes film.

120 éves a magyar film - Lánchíd hídfőjénél sétáló emberek volt a szereplők

Az első színes film – a Ludas Matyi

Az első teljes hosszában színes magyar filmet, a Ludas Matyit 1950-ben mutatták be Soós Imre főszereplésével. Az elmúlt évtizedekben a kópia színei teljesen kifakultak, így néhány éve digitális technikával felújították és a hangokat is helyreállították.

120 éves a magyar film - Lánchíd hídfőjénél sétáló emberek volt a szereplők

Az első rajzfilm – A kiskakas gyémánt félkrajcárja

1951-ben készült el A kiskakas gyémánt félkrajcárja című alkotás Macskássy Gyula irányításával. A rendező már a harmincas években is készített rajzfilmeket, de azok reklámok voltak.

Az első filmsorozat – A Tenkes kapitánya

1963-ban készült, és egy évvel később mutatták be A Tenkes kapitányát Zenthe Ferenc, Szabó Gyula, Pécsi Ildikó, Krencsey Marianne, Szilágyi István főszereplésével. Az 1956-tól működő Magyar Televízió korábban sporteseményeket és színdarabokat közvetített, első saját gyártású műsorai pedig magazinjellegű összeállítások, illetve stúdiójátékok voltak.

Forrás:

  • Wikipédia
  • Múlt-kor
  • Ludwig múzeum
  • YouTube-információ
  • Filmtett – Erdélyi Filmes Portál

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top