Szabadidő

Túlságosan is kalandos a hazai kalandparkok több mint fele

Akadt olyan hazai kalandpark, melyet be is zártak, miután az ellenőrzés során kiderültek a hiányosságok.

82 kalandparkot ellenőriztek a fogyasztóvédők, ebből 46-ban találtak problémákat. 203 eszközből 110 nem felelt meg az üzemeltetési feltételeket rögzítő jogszabályi előírásoknak.

Az üzemeltetők sok esetben nem tudták bemutatni a berendezések megfelelőségi tanúsítványát, több eszköz érvényessége lejárt. A berendezéseken nem minden esetben tüntették fel a biztonságos használat szempontjából lényeges információkat, így például a terhelhetőséget.

A vizsgálat megállapította, hogy a legnagyobb biztonsági kockázatot az újonnan létesített kalandparkok és újonnan telepített eszközök tanúsításának hiánya jelenti. Az ellenőrzés hatására előfordult, hogy az üzemeltető önként felfüggesztette a tevékenységet, és a hiányosságok pótlásáig bezárta a parkot.

“A tapasztalat azt mutatja, hogy a korábban már ellenőrzött üzemeltető cégek sokkal inkább odafigyelnek a követelmények és a rájuk vonatkozó szabályok betartására. A kalandparkok látogatóinak védelme érdekében további vizsgálatok elrendelését tartjuk indokoltnak és szükségesnek a nyári idegenforgalmi szezonban” – mondta Keszthelyi Nikoletta, fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top