Szabadidő

Telefonon hallgatsz zenét? Felejtsd el, jönnek vissza a kazetták!

Bár azt hihetnénk, a digitális zene mára kivégezte a kazettagyártást, egy amerikai cég a mai napig készít ilyen hanghordozókat. Sőt a tavalyi év volt fennállásuk legjobbja, pedig közel fél évszázada a piacon vannak. Itt az idő előásni a régi walkmaneket!

A National Audio Company (NAC) nevű cég székhelye a Missouri állam harmadik legnagyobb városában, Springfieldben található. A cég 1969-ben lépett a piacra, és már majdnem bezárták a boltot, amikor a kazetták teljesen váratlanul feltámadtak.

“A működési modellünket a szinte már a hülyeségig fokozható makacsság jellemzi – nyilatkozta tavaly a Bloombergnek Steve Stepp, a cég elnöke. – Egyszerűen annyira ragaszkodtunk a céghez, hogy nem voltunk hajlandóak lehúzni a rolót.”

A NAC egyik munkatársa egy sokszorosító gépet helyez üzembe (Fotó: nactape.com)
A NAC egyik munkatársa egy sokszorosító gépet helyez üzembe (Fotó: nactape.com)

A NAC 2014-ben több mint tízmillió kazettát gyártott, 2015-ben pedig ezt húsz százalékkal meg is haladta a termelés. A cég az összes nagy zenei stúdióval szerződésben áll, emellett kisebb indie-zenekarokkal is megállapodtak. A bevételeik 70 százaléka műsoros kazettákból, míg a maradék az üres kazetták értékesítéséből származik. Érdekesség, hogy a gyárban még a hetvenes évekből származó gépeket használnak.

“A mostani 20-30-as generációk elkezdték felfedezni az analóg audió szépségeit – magyarázta Robert Coverston, a cég műszaki vezetője. – Kétség sem férhet hozzá, hogy a kazetták visszatértek!”

Így néz ki a National Audio Company gyárcsarnoka (Fotó: nactape.com)
Így néz ki a National Audio Company gyárcsarnoka (Fotó: nactape.com)

Coverston szerint már csak az NAC kazettagyára működik az USA területén, bár egy évvel korábban még pár versenytársuk is “életben volt”.

“Úgy működünk, mint egy nyomda: megkapjuk a hanganyagot, a grafikát, illetve a megrendelő azt is jelzi, hogy dobozban szeretné-e megkapni a kazettákat, vagy anélkül, mi pedig ez alapján szépen összerakjuk” – mondta Coverston, aki elárulta, hogy eleinte csak kis megrendeléseket vállaltak, ami főleg sokszorosításról szólt, majd később már egy-egy együttes is megtalálta őket.

Ezt a módszert sem árt majd feleleveníteni (Fotó: Tumblr)
Ezt a módszert sem árt majd feleleveníteni (Fotó: Tumblr)

“Négy-öt éve kezdtük el érezni a változás szelét – tette hozzá az őszülő szakember. – Akkor szinte minden garázszenekar megjelent a cégnél, és mind kazettákat akartak vásárolni. 2015 volt az eddigi legjobb évünk, és idén, már most látjuk a jeleket, hogy még jobb lesz.”

Coverston szerint a kazetták népszerűségét az analóg hanghordozókra jellemző hangzás melegsége adja, amely nem tapasztalható a digitális formátumoknál.

“A letöltések időlegesek, megfoghatatlanok – mondta az ősz mester. – Oké, letöltöd, meghallgatod, de nincs semmid, amit később elővehetnél, vagy akár csak ránézhetnél. A kazetták egyik legnagyobb előnye, hogy kézbe lehet őket venni. Az idősebbek számára meg persze ott a nosztalgia érzése is.”

A műszaki vezető csak azért aggódik, hogy kinek adja át a tudását, ugyanis a hozzá hasonló szakértelemmel bíró emberek mind vele egykorúak.

További cikkek kazettákról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top