Szabadidő

A férfi nézők büntetik a női szereplős sorozatokat

Érdekes trendet fedezett fel egy statisztikával foglalkozó blog: a női szereplős sorozatok online értékelésénél a férfiak sokkal szigorúbbak, mint fordított esetben a nők.

Az ESPN sportcsatorna Five Thirty-Eight nevű, statisztikával foglalkozó blogjának szerkesztője figyelt fel rá, hogy a legnagyobb online filmes adatbázisban, az IMDB-n, a női szereplős sorozatok értékelését erősen torzítják a férfiak által leadott értékelések.

Példaként a Szex és New York című sorozatot említik, amelynek IMDB-s értékelése 7.0, ami valamivel az átlag alá helyezi. Azonban a női nézők a sorozatot átlagosan 8,1-re értékelik, szemben a férfi nézőkkel, akik átlagosan 5,8-ra tartják.

A sorozatok világában sem jó nőnek lenni (Fotó: Tumblr)
A sorozatok világában sem jó nőnek lenni – Fotó: Tumblr

Ez a jelenség azonban nem csak erre az egy sorozatra korlátozódik: Walt Hickey, a Five Thirty-Eight egyik munkatársa kimutatta, hogy a férfiak jellemzően sokkal rosszabb értékeket adnak a női főszereplőket, vagy jellemzően a nőket foglalkoztató témákat bemutató sorozatoknak. Ugyanez fordítva nem figyelhető meg, vagyis a nők nem húzzák le a férfiakat érdeklő műsorokat.

A statisztika szerint egy olyan sorozat esetében, ahol a nézőközönség megoszlása 30 százalék nő és 70 százalék férfi, a férfiak átlagosan 0,5 ponttal alacsonyabb pontszámot adtak az adott sorozatnak. Azonban ha az adott műsor közönségének megoszlása 50-50 százalék, a férfiak 1 teljes ponttal alacsonyabb értékeket adnak az adott sorozatnak.

Ennél látványosabb az eltérés, ha olyan műsorokat veszünk, ahol legalább tízezer értékelés született: a 100 legnépszerűbb, férfiakat érdeklő sorozatoknál az 1-es, vagyis a legalacsonyabb értékelést kiosztók közül csupán 3,3 százalék volt nő. Ugyanez fordított esetben, vagyis a nőket érdeklő sorozatokra 1-es értékelést adó férfiak aránya 6,7 százalék, vagyis több mint duplája az előzőnek.

További cikkek sorozatokról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top