Szabadidő

David Schwimmer: “Nem gondoltam volna, hogy egy Kardashiant játszom majd a képernyőn”

"Soha nem gondoltam volna, hogy egy Kardashiant játszom majd valaha a képernyőn" – mondta David Schwimmer, aki Robert Kardashianként tér vissza a képernyőre, az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy című sorozatban. A Jóbarátok egykori szereplője azt a Kardashiant alakítja, aki azonnal hírnevet szerzett magának, amikor csatlakozott O. J. Simpson ügyvédeinek csapatához. Mindez 1994-ben történt, pont akkor, amikor Schwimmer a Jóbarátoknak köszönhetően híres lett.
Néhány hete már áradoztam egy új amerikai sorozatról, az American Crime Storyról, ami 22 év után melegítette fel az O. J. Simpson-ügyet. John Travolta, Cuba Gooding Jr. és David Schwimmer főszereplésével most a FOX csatornára érkezik a sorozat, amely az egyik leghíresebb bírósági per kulisszái mögé kalauzolja a nézőket.

Robert Kardashian Simpson hűséges barátja volt, aki gyakran szólította barátját becenevén “The Juice”-nak. A Kardashian család, köztük – az attól híres, hogy híresKim Kardashian is, gyakran feltűnik a sorozatban. A történet egyik pontján láthatjuk Kim gyerekszobáját az 1990-es évek hírességeinek posztereivel. “Ne Kimmie szobájában öld meg magad” – könyörög Robert a zavarodott és öngyilkosságot fontolgató Simpsonnak, aki pisztolyt tart a saját fejéhez.
A Kardashian család jelenetei – Selma Blair alakítja Robert feleségét, Kris Jennert – adják a sorozat könnyedebb pillanatait, amelyek ügyesen keverednek a 20 éve milliókat a tv-képernyők elé szegező dráma sötétebb oldalával.

Mennyiben változott a véleményed az O. J. Simpson-ügyről a sorozat után?

Nem tartoztam azok közé, akik mániákusan, napról napra követték a fejleményeket. Sok olyan részlet volt, amelyről nem tudtam és lemaradtam. Így miközben többször is elolvastam a könyvet (The Run of His Life: The People Versus OJ Simpson, szerző: Jeffery Toobin), és a többiekhez hasonlóan én is elvégeztem a szükséges kutatást, sokat megtudtam az üggyel kapcsolatos tényekről. Sok olyan bizonyítékot láttam, amelyet nem adtak be vagy nem hallgattak meg, és a legfontosabb, hogy megismerkedtem a védelmet és a vádat egyaránt átszövő politikával és arroganciával. Nagyon sok tanulságot rejtett ez a folyamat, fogalmam sem volt róla, hogy ennyi minden zajlik a színfalak mögött.

David Schwimmer visszatér a képernyőre, élete legerősebb szerepével

Van olyan konkrét példa, amely különösen megdöbbentett vagy lenyűgözött?

Az, hogy a Fuhrman-anyagokat (a Los Angeles-i rendőrség nyomozója, Mark Fuhrman) nem hallgathatták meg, és hogy mennyi volt belőlük. Hihetetlen, mennyi bizonyítékot gyűjtöttek össze, magnóra vették, de a bíróság mégsem fogadta el.

Mi tetszett meg Robert Kardashian szerepében?

Őszintén szólva semmit nem tudtam róla, és a hozzá kapcsolódó rejtély fogott meg leginkább a dologban: mennyire hajlandó egy ember kiállni egy jó barát mellett, amikor az egész világ, vagy legalábbis sokan azt hiszik, hogy ilyen szörnyű bűnt követett el. Ráadásul nemcsak O. J., hanem az áldozat, Nicole Brown is közeli barátja volt. Emiatt pedig egy nagyon bonyolult és nagyon zavaros ügy alakult ki, azt gondolom, sokat vívódhatott. Amikor megtudtam, hogy hívő, nagyon vallásos ember volt, akkor értettem meg igazán, hogy miként tudott kiállni a barátja mellett, és kitartani az oldalán a nagy bizonytalanságok idején és saját kétségei közepette is. Azt hiszem, talán úgy érezte, hogy nem neki kell ítéletet hoznia. Számára ez a szeretetről szólt, és arról, hogy kiállt a barátja mellett. Ez nagy hatással lehetett a személyes döntésére.

Van valami szokatlan kihívás abban, hogy egy olyan karaktert alakítasz, aki már nincs köztünk, és az előbb említett hite miatt érzel valami felelősséget?

Nagyobb felelősséget érzek, mert az igazságot szeretném bemutatni, hogy ki is Robert Kardashian valójában, és mindezt méltósággal és tisztelettel szeretném megtenni. Erre eddig csak egyszer nyílt lehetőségem kamera előtt, amikor az Elit alakulatban játszottam egy valós személyt, Herbert Sobel századost, és akkor is ugyanezt éreztem. Függetlenül attól, hogy kedveled-e vagy sem, nagy tisztelettel kell közelíteni az adott személyhez.

David Schwimmer visszatér a képernyőre, élete legerősebb szerepével

Mondhatjuk, hogy a Robert Kardashian-karaktered az első két epizód szíve?

Nekem is ezt mondták róla, és minél többet tudtam meg Robertről, meg ahogy beszéltem az írókkal és Ryannel (Ryan Murphy, a producer) egyre világosabbá vált, hogy ő az egész sorozat lelkiismerete és morális iránytűje.

Gondoltad volna, hogy egy napon te alakítod majd Kim Kardashian apját?

Soha! Soha nem gondoltam volna, hogy egy Kardashiant játszom majd, de ami ennél is meglepőbb, hogy Robert teljesen más volt, mint a többiek. Azt hiszem, van egy félreértés vagy valami hasonló a Kardashian név jelentésével kapcsolatban manapság, és úgy gondolom, hogy ez teljesen eltér a saját értelmezésemtől Robert személyével és értékeivel kapcsolatban.

David Schwimmer visszatér a képernyőre, élete legerősebb szerepével

Mennyire ismerted Ryan Murphy munkáját?

Nagyon is. Hatalmas rajongója vagyok. Az, hogy vele, valamint Nina Jacobsonnal és Brad Simpsonnal dolgozhatok, döntő volt abban, hogy elvállaltam a szerepet.

Tudom, hogy nehéz az ilyesmit megjósolni, de mit gondolsz, mi történne máshogy, ha a tárgyalás nem 20 éve, hanem napjainkban történik, amikor a közösségi média is rendelkezésre áll. Máshogy alakulnának a dolgok?

Jó kérdés. Nem tudom. Szerintem erre senki sem tudhatja a választ. De azt hiszem, ezzel a perrel született meg a bulvárújságírás és a realitytévé.

Ez érezhettük az autós üldözéskor is, nem?

Első alkalommal fordult elő, hogy egy egész tárgyalást közvetítettek, de legalábbis az egyik legkorábbi példa ilyesmire, és olyan érzést keltett, mintha ott ülnénk a tárgyalóteremben, ami igazán szokatlannak bizonyult, de ezt a döntést hozta a bíró. Nem volt köteles engedélyezni a közvetítést.

Nem?

Dehogy, mégis megtette, és ez szerintem sok mindenen változtatott, legalábbis a közvélemény tárgyalással kapcsolatos reakcióján biztosan, amiről jól tudjuk, hogy megosztotta a nemzetet.

Emlékszel, hol voltál, amikor megtörtént O. J. Simpson autós üldözése?

1994 volt. Érdekes, de pont Los Angelesben tartózkodtam, mert a Jóbarátok bevezető részén dolgoztunk. Színésztársaimmal, Cubával Gooding Jr.-ral és John Travoltával beszélgettünk a forgatás szünetében, és rájöttünk, hogy ez az év mindhármunk karrierjében meghatározó pillanatokat jelentett. Johnnak ott volt a Ponyvaregény, Cubának a Jerry Maguire (1996-ban, a tárgyalás végén), én pedig belevágtam a Jóbarátokba, és egyáltalán nem tudtam, hogy mi lesz belőle. Nagyon különös időszakot éltünk, olyan valószerűtlennek tűnt az egész. Közben pedig itt voltam Los Angelesben, ahol hatalmasnak tűnt a felfordulás ebben a mindenki számára nehéz időszakban.

Az American Crime Story: Az O. J. Simpson-ügy sorozat május 23-tól hétfőnként 21 órakor látható a FOX csatornán.

Olvass még David Schwimmerről!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top