Szabadidő

Ilyen lesz a megújuló Városliget – képek

15 milliárd forintból újul meg a Városliget. Még több zöld terület és egy sziget is lesz a 2019-re megújuló közparkban.

A Garten Studio tájépítész iroda nyertes pályaműve szerint 2019-re ölt új formát a Városliget. A tervek szerint a botanikus kert megújul, a parkban új sétányok, játszóterek, sportpályák, pavilonok, szökőkutak lesznek. A győztes mű a városligeti gépkocsi-közlekedést a lehető legszigorúbban korlátozza. A táj­építészeti terv megvalósítása 15 milliárd forintba kerül.

Kivilágított futókör is lesz

Több új épület mellett visszaállítják a Városliget több régi elemét is. Lesz például egy új nagy rózsakert, egy nagy, két kilométeres kivilágított futókör, és egy új, nagy játszótér a meglévők felújítása mellett. Visszaáll az úgynevezett Páva-sziget. Az egyik elsődleges cél pedig a Városligeten átzúduló gépkocsiforgalom kizárása. A Kós Károly sétányt lezárják, ami azt jelenti, hogy a Városliget mentesülni fog a napi több tízezer áthaladó autó forgalmától és környezetszennyezésétől.

Parkolás csak mélygarázsban

Megszűnik a felszíni parkolás, földszint alatti parkolók és mélygarázsok jönnek létre, az ide gépkocsival látogatókat már a liget szélén parkolók fogadják.

Vidámparkból giganagy trópusi csarnok

Lesznek új, huszonegyedik századi világszínvonalú épületek, például a Magyar Nemzeti Galéria épülete, a Magyar Zene Háza, a Néprajzi Múzeum pedig az Ötvenhatosok terén áll majd. Már eldőlt, hogy az új Magyar Nemzeti Galéria a jelenlegi Petőfi Csarnok, a Magyar Zene Háza pedig a romos és lebontásra érett Hungexpo-házak helyén épül meg. A volt Vidámpark helyén Európa legnagyobb alapterületű fedett trópusi csarnoka épül meg.

Forrás: hírTV/Inforádió

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top