Szabadidő

Négy történet, ami megmutatja, hogyan dolgozzák fel a gyerekek a halált

A gyerekneveléshez hozzátartozik, hogy olykor a szülőknek kényelmetlen kérdéseket kell megválaszolniuk, és nehezen feldolgozható témákat kell elmagyarázniuk. Ez a négy film kiválóan mutatja be, hogy milyen az, amikor a gyerekek először találkoznak szembe a múlandósággal.
Négy történet, ami megmutatja, hogyan dolgozzák fel a gyerekek a halált


Állj mellém! (1986)

Az Állj mellém! egy nosztalgikus hangulatú nyári kalandtörténet négy gyerekről, akik elindulnak, hogy megkeressenek az erdőben egy eltűnt srácot. Ami könnyed nyári kalandnak indul, abból egy sajátos felnövéstörténet lesz, amiben a fiúk egy vasúti sínpár mentén először szembesülnek a saját mulandóságukkal, és azzal, hogy nem mindegyikükből lesz nyertes az életben. A pillanat, amikor találkoznak a halállal, végérvényesen megváltoztatja őket.

My Girl – Az első szerelem (1991)
Egy “kamaszkorom legszebb nyara” típusú történet egy gyerekkori fiú-lány barátság története, ami persze részben arról szól, hogy a gyerekek hogyan teszik meg az első suta lépéseiket a szerelem megismerésének irányába, de ez csak addig a pontig igaz, amíg egy véletlen balesetnek köszönhetően a fiú, Thomas (Macaulay Culkin) az életét nem veszti. A film kitűnően adja vissza, hogy a halál hirtelenségét és értelmetlenségét hogyan dolgozza fel egy gyerek, Anna Chlumsky karaktere pedig eleinte még a barátjára is haragszik, mert szerinte cserbenhagyta őt.

Bambi (1942) / Az oroszlánkirály (1994)
Jó eséllyel a halállal mindannyian a rajzfilmeknek köszönhetően találkoztunk először, márpedig a Disney mestere annak, hogy megmutassa, ahogy a kis állatok szomorúak és kiszolgáltatottak lesznek, miután elveszítik a szüleiket, de a barátaik és az élet megerősítik őket. Ennek a két legjobb példája a kis őzgida, Bambi, valamint a kis Simba, az oroszlán trónörökös története, ami nemcsak a kisgyerekek számára teszi érthetővé, hogy mi az a halál, hanem a felnőtteket is megríkatja.

Négy történet, ami megmutatja, hogyan dolgozzák fel a gyerekek a halált

Liliom ösvény (2016)
Fliegauf Bence filmjében az épp válófélben lévő – de ezt még magának is nehezen beismerő – Rebeka nemcsak az elválást, hanem a nagymama halálát, valamint a saját sötét múltját is szeretné megértetni kisfiával, Danival. Ehhez azt az utat választja, hogy ő maga talál ki esti meséket Daninak, aki ugyan nagy izgalommal, ugyanakkor félve várja a Tündér és Aranyom sztorijának folytatásait, ami egy mese keretébe foglalva teszi számára feldolgozhatóbbá a fájdalmas valóságot. A Berlini Filmfesztiválon bemutatott film egy egyedülálló anya küzdelmét mutatja be azért, hogy a fia megértse a világot, ami körbeveszi őt a mesék segítségével.

Előzetes:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top