nlc-logo

Engedélyezi, hogy az nlcafe.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Szabadidő
Mit ünneplünk pünkösdkor?

Mit ünneplünk pünkösdkor?

A húsvét utáni hetedik hét. Te tudod, hogy mit ünneplünk pünkösdkor? Vallás, hagyományok, tavaszköszöntés... Sok minden kapcsolódik hozzá. Vegyük sorra!
NLCafé
f Ajánlom

 A pünkösd vallási ünnep, a szentlélek kiáradását és a keresztény egyház megalakulását ünnepeljük. A húsvét és a karácsony után ez a harmadik legnagyobb keresztény ünnep. Ahogy Jézus Krisztus a mennybemenetele előtt megígérte, ezen a napon szált le a szentlélek a tanítványaira, azaz az apostolokra, akik így képessé váltak a misszió teljesítésére, megalapították a keresztény egyházat.

 A pünkösdöt azonban már ennél korábban is ünnepelték, eredetileg aratási ünnep volt, majd az ószövetség szerint a mózesi törvény emléknapja lett, azt ünnepelték, hogy Isten ezen a napon lépett szövetségre a népével.

Pünkösd ünneplésekor keverednek a pogány és a keresztény elemek, így rengeteg népszokás kapcsolódik hozzá. A tavasz és a termékenység ünnepe is. Régen ilyenkor a falu legényei különböző versenyekben (lovasverseny, kötélhúzás…) mérték össze a tudásukat, a nyertes lett a pünkösdi király, ami igen tekintélyt parancsoló cím volt, de csak egy évig tartott. 

Fontos megemlíteni a csíksomlyói búcsút, a hívek pünkösd szombatra érkeztek meg a csíksomlyói kegytemplomhoz majd mise után a két Somlyó-hegy közé vonultak, ez az egyetemes magyarság találkozóhelye.

Megosztás Facebookon