Szabadidő

Nagy frászban a kerttulajdonosok, oda lehet a termés

Még lehet védekezni ellenük, de a cserebogarak, az atkák és a barkók is ellepték már a kerteket és a gyümölcsöseket. Lassan érkezik a többi kártevő is.

Az elmúlt hetekben hirtelen elszaporodtak a rovarok, leginkább a cserebogarak jöttek elő. Ezek a levelek rágásával kezdik a pusztítást, de ekkor még elcsíphetőek, elég lepermetezni őket a fán.

Zsigó György, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara budapesti elnöke a Kossuth Rádióban elmondta, hogy a “későbbi fajok veszélyesebbek, ha azok lerakják a talajba a tojásaikat, már nincs megoldás ellenük”.

A szakértő szerint a kártevőket “úgy is lehet gyéríteni, hogy hajnalban lerázzuk őket, és bedobjuk a tyúkoknak, de a permetezés is megfelelő lehet piretroid szerekkel”.

Az atkák is beindultak

A kertekben a másik nagy gondot az atkák terjedése jelenti. Már az első telepeiket is létrehozták, így sürgősen permetezni kell, ha valakit zavar az elsősorban esztétikai gondot okozó kártevő. Vannak nagyon jó atkaölő szerek, azokat felváltva, bőséges lémennyiséggel, apró cseppképzéssel kell használni. Két hatóanyagot lehet kiemelni: egyik a hexitiazox, a másik a flufenzin, amely a fonákon lévő atkákat is eléri.

Csendélet: párzó cserebogarak egy virágzó cseresznyefán. MTI Fotó: Czimbal Gyula
Csendélet: párzó cserebogarak egy virágzó cseresznyefán – MTI Fotó: Czimbal Gyula

Na meg a barkók

Egyes tájrészeken nagyon nagy gondot okoznak a barkók is. Fel kell lépni ellenük, mert kirághatják a rügyeket, egy kora tavaszi fertőzéssel pedig odalehet a teljes termés. Ellenük azonnali hatásként valamelyik piretroidkészítményt javasolt használni. “Az araszoló hernyókból is bőven akad idén. Ha van a kertben, akkor az előbb említett hatóanyagcsoporttal lehet védekezni ellene” – magyarázta Zsigó.

Az alma-, a szilva- és a barackmolyra, illetve a cseresznyelegyek érkezésére pedig már el kell kezdeni felkészülni.

Rovarokból egyébként szokás manapság tésztát készíteni. Veszik is, mint a cukrot.

(via Híradó)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top