Szabadidő

Ilyen izmos tehenet még tuti nem láttál!

Az állatvilág izompacsirtája címet is megkaphatná ez a tehén, aki nem szteoridok segítségével tett szert ekkora izomtömegre.
Ilyen izmos tehenet még tuti nem láttál!

 Ez a hihetetlenül izmos tehén a belga fehér-kék tehenek csoportjába tartozik, akiket nem véletlenül illetnek az “állatvilág testépítői” kifejezéssel, bár nem testedzéssel tettek szert az izmokra, és nem is szteroid hormonokkal: a hatalmas izmok hátterében évszázados tenyésztői gyakorlat áll.

Ilyen izmos tehenet még tuti nem láttál!

 A fehér-kék belgák nemesítése körülbelül százéves múltra tekint vissza. Ez idő alatt csak a legnagyobb izomtömegű egyedeket – bikákat és teheneket – párosították. A dupla izmokkal megáldott tehenek izmai nem mennyiségükben, hanem minőségükben térnek el más szarvasmarhafajtákétól – így nőnek extra nagy méretűre. A húsipar pedig imádja a fehér-kék belgákat kiváló és méretes húsukért.

Ilyen izmos tehenet még tuti nem láttál!

A gond csak az, hogy a gyakran egy tonnát meghaladó súlyt az állatok nehezen bírják el. Különösen a nőstények szenvedik meg a hatalmas izmokat: a szülések 90 százalékban császármetszéssel történnek, és gyakran a tehén vagy a borjú is belehal – ha nem is egyből, a szülést követő 48 órában, szívleállás miatt. Szóval bár látványosságnak nem utolsók ezek az állatok, mégis inkább sajnálni lehet őket nem mindennapi izomzatukért.

Forrás: The Dodo

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top