Szabadidő

42 éve nyerte meg az Abba az Eurovíziós Dalfesztivált

Azután, hogy a Waterlooval megszerezték Svédország első győzelmét az Eurovízión, menetelni kezdtek a világhírnév felé.

Egy évvel azután, hogy a Ring Ring című számukkal bronzérmesek lettek a dalversenyen, a svéd ABBA együttes 1974. április 6-án a Waterlooval megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjét. Ezzel megszerezték Svédország első győzelmét, és megállíthatatlanul elindultak a világhírnév felé.

Pedig eredetileg még csak nem is a Waterloo számmal akartak indulni. Röviddel a verseny előtt Björn Ulvaeus és Benny Andersson még úgy gondolta, a Hasta Manana című számmal indulnak majd, de a svéd Melodifestivalenre végül már a két vokalistára, Frida Lyngstadre és Agnetha Fältskogra alapozó számot nevezték.

 

A Waterloo egyébként egy lányról szól, aki arra készül, hogy megadja magát a szerelemnek. Éppúgy, ahogy Napóleon is megadta magát 1815-ben, a waterlooi csatában. A dal február 9-én nyerte el az indulás jogát a svéd nemzeti döntőn, hogy aztán április hatodikán megszerezze a győzelmet az ABBÁ-nak.

2005. október 22-én, az Eurovíziós Dalfesztivál 50. évfordulóját ünneplő eseményen a Waterloot választották a Dalfesztivál történetének legjobb dalává.

Még több ABBA az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top